Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Nyári motorozás biztonsága
2018-07-17 08:31 | ORFK-OBB
Az igazi motoros főszezon a nyár, ugyanakkor ekkor történik a legtöbb motoros baleset is. Néhány fontos szabály annak érdekében, hogy a nyári kétkerekűzés valóban élmény legyen!

A meleg nyári időszakokban gyakrabban előfordul, hogy a kényelmi, valamint a komfort szempontjait előtérbe helyezve a motorosok egy része nem ügyel eléggé saját biztonságára, és mellőzi a bukósisak, vagy a védőruházat használatát. Különösen rövid távú (néhány kilométeres), településen belüli, valamint a mellékútvonalon közlekedő motorosoknál, segédmotorosoknál figyelhető meg ez a jelenség. Ám az óvatlanság, a biztonság hiánya súlyos sérülések előidézője lehet, amennyiben baleset következik be.

A bukósisak köztudottan a motorkerékpáros legfontosabb biztonsági felszerelése, mely súlyos, illetve halálos fejsérülésektől, továbbá agykárosodásoktól védi megmentőjét. A megfelelő motoros védőruházat alatt pedig alapvetően a hosszú motoros felsőruházatot és nadrágot, valamint a motoros kesztyűt és csizmát (annak hiányában hosszú szárú cipőt) értjük, és fontos, hogy a ruházat gerinc, valamint ízületvédő protektorokat egyaránt tartalmazzon.

Ne feledjük: szandálban, pólóban, rövidnadrágban motorozás rendkívül veszélyes, az emberi test (és bőrfelület) minimális védelme sincs megoldva, és már egy alacsony sebességű, külső behatás (közreműködő) nélküli borulás is súlyos sérüléssel, valamint életre esztétikai hiányosságokkal fenyeget.

A passzív biztonsági eszközök kizárólag a már bekövetkezett balesetek következményeit képesek csökkenteni, a baleset megelőzése érdekében azonban számos más fontos szabály megtartására szükség van. Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Soha ne üljön motorra, ha nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban (fáradtság, nem megfelelő pszichés állapot, vezetési képességre hátrányosan ható szer előzetes fogyasztása, erős éhségérzet, szomjúság stb.)

Mindenkor tartsa meg a közúti közlekedés szabályait! A szabályok tisztelete jelenti a fő esélyt testi épségének megóvására! Gondoljon arra, hogy családja épségben várja vissza!
- Közlekedjen óvatosan, figyelmesen, és defenzív módon, számítva más közlekedők esetleges hibájára, szabálytalanságára is!
- Ne hajtson gyorsan! Minél nagyobb sebességgel közlekedik, annál kevesebb ideje marad arra, hogy reagálni tudjon a váratlan eseményekre.

Előzéskor a járművek közötti sebességkülönbség ne legyen nagy, mert az előzendő jármű váratlan manővere esetén a motorkerékpárosnak nem marad lehetősége a baleset elkerülésére.

 

- A gyorsabb haladás érdekében ne cikázzon a sávok között, soha ne előzzön jobbról, és előzés rosán tartson megfelelő (minél nagyobb) oldaltávolságot!

- Legyen mindig kiszámítható, folyamatosan észlelhető, és kerülje a holt tereket, valamint a szűk járműfolyosókban való közlekedést!
- Iktasson be szüneteket! Minél hosszabb ideje vezeti motorkerékpárját, annál kevésbé képes megfelelően koncentrálni, ezáltal nagyobb a baleset bekövetkeztének az esélye
- Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja!

Végezetül elengedhetetlen fontosságú, hogy a motorkerékpár állapota kifogástalan legyen, ide értve a gumiabroncsokat is. A jó minőségű gumiabroncsok használata még fontosabb a motorkerékpároknál, mint a gépkocsik esetében.

Balesetmentes motorkerékpározást kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...