Szolgálati motorkerékpárok átadása
2018-07-10 22:59 | ORFK-OBB
A rendőrség motorkerékpár állománya újabb 10 db nagy teljesítményű szolgálati motorkerékpárral bővült.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a motorkerékpáros járőrszolgálat fejlesztése, a szolgálatellátás hatékonyságának növelése érdekében 10 db BMW R 1200 RT-P típusú motorkerékpárokat szerzett be. A rendőri jellegű motorkerékpárok átadására 2018. Július 10-én került sor, az ORFK Teve utca épülete előtt.

Az új szolgálati járműveket dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány helyettes, az ORFK-OBB alelnöke adta át a motorkerékpáros járőröknek. A most átadásra került 10 db motorkerékpárral összesen 128 db-ra nőtt az ORFK-OBB által 2010 óta beszerzett motorkerékpárok száma. Az ORFK-OBB anyagi lehetőségei függvényében a jövőben is folytatni kívánja a közlekedésrendészet technikai fejlesztését, a motorkerékpáros járőrszolgálat támogatását, és a 2018. évi költségvetéséből további 25 db szolgálati motorkerékpár beszerzését tervezi.

 

 

Az eseményen készült képek megtekinthetők a képgalériában

 

Háttér

A szolgálati motorkerékpárok jelentős fejlesztésére első alkalommal 1996-ban és 1997-ben került sor, amikor 42 db gyári kialakítású BMW motorkerékpárt állítottak rendőri szolgálatba. Központi forrásból utoljára 2000-ben történt említésre méltó fejlesztés, 11 db BMW beszerzésével. Azt követően a rendőri motorkerékpárok beszerzése - a Schengen Alap terhére vásárolt 18 db jármű megvásárlása mellett - alapvetően az ORFK-OBB-hez kötődik, mely napjainkig saját költségvetése egy részét technikai eszközök beszerzésére fordítja.

 

A motorkerékpáros járőrszolgálat a közlekedésrendészeti tevékenység egyik klasszikus formája, mely jellege, dinamizmusa és egyéb tényezők miatt kiemelkedő preventív hatással bír. A motorkerékpáros járőr megjelenése, látványa már önmagában is visszatartja a járművezetők döntő többségét a közlekedési szabályszegések elkövetésétől, míg a jogsértést elkövető járművezető motoros járőr általi tettenérése, leállítása és felelősségre vonása jelentősen növeli az intézkedések, és a további eljárások hatékonyságát. 


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>