Elviselhetetlen hőség az autóban!
2018-07-06 09:18 | ORFK-OBB
A tűző napon álló gépkocsi utasterében még a steak is megsülhet!

A nyári időszakban a tűző napon parkoló autóban hagyott gyermekek más országokban is jelentős problémát jelentenek. Cikkünkben két távoli ország, Ausztrália és Kanada egy-egy közlekedésbiztonsági kampányát mutatjuk be.

Ausztrália valamennyi szövetségi államában, minden évben, egységes időpontban tartják meg a „Gyermek hét” rendezvényeit. Az egy hetes programsorozaton belül egy nap kifejezetten a gyermekek védelméről szól, annak megfelelő programokkal. Az úgynevezett National Kidsafe Day (Nemzeti Gyermekbiztonsági Nap) nem csak a közúti, hanem az egyéb (otthoni, játszótéri, iskolai, nyári szabadidős stb.) gyermekbalesetek megelőzésére is szolgál.

A közlekedésbiztonsági vonatkozású programok és események a gyermekek gyalogosként, kerékpárosként, valamint utasként való közlekedését egyaránt érintik. Az egyes program-elemek rendkívül színesek és ötletesek, melyet a következő példa is igazol.

A Kidsafe szervezet a távoli kontinensen nagy népszerűségnek örvendő séf, Matt Moran közreműködésében Sydney egyik forgalmas helyszínén szemléltette, hogyan lehet egy családi autóban meleg szendvicset készíteni. (A bemutatóról film is készült, mely többek között a YouTube-on is megtekinthető.) A mutatványhoz két szelet bárányhúst használtak fel. Az egyiket a forró napon álló gépkocsi műszerfalának tetejére, a másikat pedig az első ülések közötti középkonzolra helyezték el. Az autó utasterében a hőmérséklet hamarosan elérte a 83 Celsius fokot, így a bárányszeletek – míg a rendezvény más programjai zajlottak – másfél óra alatt készre sültek. Az elkészült húsokat a híres séf szendvicsként tálalta.

A demonstráció során a szülők, az érdeklődők és a TV nézők egyaránt láthatták, milyen gyorsan át tud melegedni egy gépkocsi utastere, továbbá hűen érzékeltette azt is, hogy az autóban hagyott gyermek élete milyen könnyen kerülhet veszélybe a felnőttek gondatlansága miatt.

Egy másik, a gyermekek védelmét szolgáló kampány Kanadából származik. A „Soha ne hagyd a gyermeked parkoló autóban! Még egy percre sem!” plakátokat 2017. augusztus 01-i megjelenéssel egy parkoló társaság helyeztette ki Calgary városában. A figyelemfelhívó képanyagokat nagyobb parkolókban, bevásárlóközpontok nyílt parkolóiban, valamint belvárosi parkoló övezetek mentén helyezték el.

 

A kampány üzenete kettős, mely a képanyagokon jól látható. Egyrészt a tűző napon álló gépkocsiban hagyott gyermekekre vonatkozó életveszélyes állapot (hőguta, eszméletvesztés, tragédia) elkerülésére hívja fel a figyelmet, ugyanakkor a program közbiztonsági-bűnmegelőzési célokat is szolgál, a gyermekrablásokat és az egyéb, gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket megelőzendő.

  


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...