Autópálya kisokos – kiadvány és mobil alkalmazás
2018-07-02 08:16 | ORFK-OBB
Az autópályán közlekedőkhöz szól az ORFK-OBB kiadványa és mobil alkalmazása, mely a gyorsforgalmi utakon közlekedés legfontosabb tudnivalóit tartalmazza, különös tekintettel a nyári időszakra.

Hazánk jelenleg mintegy 1 500 km hosszú autópálya hálózattal rendelkezik. Közismert, hogy az autópályákon való közlekedés a legbiztonságosabb az úttípusok viszonylatában, ugyanakkor a forgalom nagysága és a jellemzően nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar, vagy figyelmetlenség is baleseti veszélyt eredményezhet.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által kiadott új Autópálya kisokos számos hasznos tanácsot ad az autópályákon történő közlekedéssel kapcsolatban: tartalmazza az autópályára érvényes sebességhatárokat, a díjfizetés módját és feltételeit, a főbb közlekedési szabályokat, felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, az útvonal megtervezésének fontosságára, a nyári (kánikulai) közlekedés sajátosságaira, továbbá műszaki hiba, veszélyhelyzet, vagy baleset esetére is tanácsokat ad a segélykérő telefonszámok ismertetése mellett.

Az autópályán közlekedés főbb szabályai közül a kisokos az alábbiakat emeli ki:

-        Tartson jobbra!

-        Tartson megfelelő oldaltávolságot!

-        Használja a tompított fényszórót!

-        Tartózkodjon a hirtelen fékezéstől, irányváltoztatástól!

-        Ha fáradt, tartson pihenőt!

-        Segítse a megkülönböztető jelzéseket használó járművek elhaladását!

-        A leállósávot csak vészhelyzetben használja!

-        Ne forduljon meg és ne végezzen hátramenetet autópályán!

-        Rögzítse megfelelően a rakományát!

-        Menet közben ne használjon kézben tartott mobiltelefont!

-        Használjon biztonsági övet!

-        Fokozottan figyeljen a fel- és lehajtóknál!

 

Az Autópálya kisokos külön fejezetet szentel a nyári hónapokban való járművezetésre. Kiemeli, hogy a hőségben különösen óvatosan kell vezetni, mert a járművezetők ilyenkor figyelmetlenek, kevésbé tudnak koncentrálni, és sajnos sokszor türelmetlenebbek is, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. A hőség tehát gyengíti a koncentrációt, tompaságot, vagy robbanékonyságot egyaránt kiválthat, és a tompuló reflexek miatt a hibalehetőség is megnő. Fontos továbbá, hogy a napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztesse ki, menet közben lehetőleg használjon légkondicionálót, és fogyasszon sok folyadékot.

Az „Autópálya kisokos” a magyar mellett angol, német és román nyelveken lesz elérhető

A kiadvány és az alkalmazás tartalma megegyezik. A kiadvány QR kóddal van ellátva, mely alapján azonnal az online felületen találja magát az érdeklődő. A szóróanyagot a nyári főszezon ideje alatt egyrészt az autópályás rendőrök osztják szét az autósok között, de a kiadványhoz a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, továbbá az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél is hozzájuthatnak a járművezetők.

 

Az „Autópálya kisokos” megtekintése pdf formátumban

Az „Autópálya kisokos” online verziója elérhető a szórólapon lévő QR kódon keresztül vagy az alábbi linken 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...