Vigyázat! Gyermekek!
2018-06-27 07:10 | ORFK-OBB
A vakáció időszakában a gyermekekre való odafigyelés különösen indokolt!

Idén június 15-én véget ért a tanév, ezzel több mint egymillió iskolás korú részére kezdődött meg a nyári vakáció A gyermekek elhelyezése azonban sok szülőnek okoz gondot. A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez a megállapítás igaz a közlekedési, az otthoni, és az egyéb balesetekre egyaránt.

A tanítás befejezését követően a gyermekek kevésbé figyelnek önmagukra, hiszen felszabadultabbá, óvatlanabbá és figyelmetlenebbé válnak. Ezen kívül a gyerekek nagyon sok szabadidővel rendelkeznek, gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellően megoldva.A baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermek baleset a nyári hónapokban történik, és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb.

Nyáron jellemzően gyakoribbak a kerékpáros balesetek. A kórházi/szakrendelői gyermek osztályok jelzései alapján a magános balesetek (elesések, útról való lehaladások stb.) és az ütközések mellett abból is adódnak sérülések, hogy a kerékpáron szabálytalanul szállított gyerek lába beszorul a küllők közé.

Szükséges megjegyezni, hogy a kerékpáros gyermekbalesetek látenciája viszonylag magas. Sok baleset ugyanis nem a közúton, hanem a játszótéren, parkban, udvaron, vagy más hasonló helyen történik, többnyire egyéb külső közreható tényező hiányában, s ezek az esetek a közúti baleseti statisztikában értelemszerűen nem jelentkeznek.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság nemrég megvizsgálta a nyáron bekövetkezett, személyi sérüléssel járó közúti gyermekbaleseteket. Több év adatait elemezve azt lehetett megállapítani, hogy:

- A gyermekek részvételével bekövetkezett balesetek egyharmada a nyári hónapokban történik. Ez az érték magasabb, mint amely az év más évszakaian tapasztalható.

- A gyermekkorúak körén belül a 10-14 évesek korosztályának kockázata kimagasló (közel kétszer annyi balesetet okoztak, mint a fiatalabbak).

- A gyermekek súlyos, illetve halálos sérüléseiket a nyári hónapokban leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik.

- Nyáron több kerékpáros gyermekbaleset történik, mint az év más időszakaiban. A kerékpárosként megsérült gyermekek csaknem 94%-a lakott területen belül kerekezett.

 

A fentiek alapján kérjük a közlekedőket, hogy a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton, vagy annak közelében, akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, gyakran kalandot keresve minden észlelt dologban.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek. A gyermekek még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek biztonságukhoz, a biztonságos közlekedéshez szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van: a forgalmas, vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében stb.

A szülők és hozzátartozók részéről nagyon fontos ilyenkor a gyermekek megfelelő tájékoztatása, eligazítása, és a figyelem felhívása a főbb fenyegető veszélyekre. A közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet. A gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják! 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...