Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Rögzítési hibák a gyermeküléseknél
2018-06-20 08:36 | ORFK-OBB
A gyermekülések fő rögzítési hiányosságaira hívják fel a szülők figyelmét az Egyesült Királyságban.

A közúti közlekedésbiztonság egyik világvezetőjének tartott Egyesült Királyságban a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos programok és kommunikációs kampányok alapvetően a Közlekedési Minisztérium hatáskörébe tartoznak. A minisztérium irányítja és koordinálja többek között az Egyesült Királyság tradicionális, legnagyobb szabású, a közúti közlekedés csaknem valamennyi területére kiterjedő kampányának, a ”THINK!” (”Gondolkozz!”) kampánynak a munkálatait. A balesetek megelőzésére irányuló tevékenységben természetesen nem csak a kormányzat, hanem a hatóságok és a civil szféra szereplői is részt vesznek.

Az ország egészére kiterjedő „Belt Up Britain!”  program hátterében az áll, hogy a felmérések alapján a brit sofőrök igen gyakran helytelenül rögzítik az autóban utazó gyermekeket, jelentős biztonsági hibákat vétve, ezáltal sok gyermek kellő védettség hányában utazik a gépkocsiban.  (A Protectchild Org. felmérése alapján a szülők 27%-a valamilyen hibát vét a gyermeke gépkocsiban szállítása során, míg a „Good Morning Britain” című, nagy nézettségű reggeli TV műsor nem hivatalos felmérése ennél is nagyobb hibaarányt tárt fel.)

Bár a gyermekek döntő többsége az Egyesült Királyságban biztonsági gyermekülésben utazik, és az övük is rögzítve van, ugyanakkor figyelmetlenség, kapkodás, vagy az ismeretek hiánya miatt számos gyermek elhelyezése nem megfelelő: pl. a rögzítés hiányossága miatt mozog az ülés, az övek nem szabályosan, hanem a test lágyabb részei előtt, vagy éppen a gyermek nyaka, hóna alatt vannak elvezetve, nem a megfelelő méretű ülésben helyezik el a gyereket, vagy éppen a legkisebbeket nem a menetiránynak háttal szállítják.

A médiakampány keretében bemutatták a forgalomban tapasztalt hibákat, szakemberek tájékoztattak a helyes és biztonságos rögzítés szabályairól, törésteszt bemutatásával igazolták a gyermekülés fontosságát, továbbá olyan szülőt hívtak be gyermekével együtt a stúdióba, akik baleset részesei voltak és a rögzítés hiányosságai miatt a gyermek sérülést szenvedett.

A kampány során a gyermek biztonságos szállítását a szülői felelősség (hangsúlyozottan az anyai gondoskodás) egyik legfontosabb területei között említették, hangsúlyozva, hogy: „Adjon egy esélyt a gyermekének! Szánjon rá néhány másodpercet, és minden esetben ellenőrizze indulás előtt, hogy a gyermek szabályosan lett rögzítve!

Ugyancsak a helytelen rögzítés témakörét dolgozta fel a gyermekek közúti biztonsága érdekében kampányokat folytató és rendezvényeket szervező Good Egg Safety. Legutóbbi, 2017. évi kampányuk során egy rövidfilmet is készítettek, melyet brit TV csatornákon sugároztak, de ez a film számos internetes felületen, valamint közösségi portálokon, video megosztókon jelenleg is elérhető.

 

A filmben bemutatják azt az öt rögzítési hibát, melyek a tapasztalatok szerint a leggyakrabban fordulnak elő a brit utakon, és tanácsot adnak ezek elkerülésére. Ezek az alábbiak:

- Ellenőrizd a pántok magasságát! (a pántok ne a nyak előtt, hanem a vállakon át haladjanak!)

- Ellenőrizd az övek rögzítettségét! (gyakori hiba, hogy az övek nincsenek rendesen becsatolva, a csatok nem kerülnek a helyükre, illetve a kapkodó, gyors mozdulat során kiugranak a foglalatból)

- Távolítsd el a túl vastag ruházatot! (vastag kabátban a gyermek nem rögzíthető megfelelően a biztonsági ülésben, az öv nem feszül közvetlenül a testhez, így veszélyes „mozgástér” alakul ki, és a pántok lecsúszhatnak a csúszós felületű „pufi” dzsekiről)

- Ellenőrizd a biztonsági övet, amellyel a gyermekbiztonsági ülés rögzítve van (a kialakított elvezetési helyen haladjon át, és szilárd rögzítettséget biztosítson).

- Ügyelj arra, hogy az öv ne legyen megcsavarodva, és a csat is megfelelő helyen legyen!

A Good Egg Safety munkatársai országjáró körút keretében vidéki helyszíneken, bevásárlóközpontok parkolóiban és egyéb helyeken is megjelennek, ahol a helyes gyakorlat bemutatása mellett személyes tanácsokkal is ellátják a szülőket és az egyéb érdeklődőket.

 

  


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...