Fülhallgató okozott értelmetlen halált!
2018-06-15 12:16 | ORFK-OBB
Megrázó baleset történt június 13-án, amikor egy átjáróban vonat ütött el egy fülhallgatóval közlekedő fiatal lányt.

Napokig tragikus balesettől volt hangos a sajtó, miután szerdán Gödnél egy Budapest felől érkező vonat elgázolt egy 17 éves lányt. A lány telefonált, fülében fülhallgató volt, és így egyáltalán nem hallotta, hogy a mozdonyvezető hangjelzést ad, illetve a megállóból kiabálnak felé, hogy vigyázzon, mert jön a vonat. A figyelemelvonásra és a hallás korlátozására visszavezethető, értelmetlen halállal végződött baleset el kell, hogy gondolkodtasson minden közlekedőt – a gyalogosokat is ideértve - annak érdekében, hogy hasonló tragédia ne következhessen be. 

Sajnos igen gyakran látható utcai kép, hogy gyalogosan közlekedő fiatalok kezükben okos telefont tartva, fülhallgatót hordva, fejüket lehajtva úgy közlekednek a járdán, vagy rosszabb esetben az úttesten, hogy a közlekedés más résztvevőiről, a kialakult szituációkról, a fenyegető veszélyekről tudomást sem vesznek. Akár telefonálnak, akár zenét hallgatnak, sokuknak fogalmuk sincs arról, hogy életüket, testi épségüket mekkora veszélyek fenyegetik.

A telefonhasználatra visszavezethető figyelemelvonás veszélyei a gyalogosok esetében ugyanolyan mértékben kimagaslók, mint a járművek vezetőinél. Ezen kívül a fülhallgató még a külső információk megszerzését is korlátozza.

Látásunk mellett a második legfontosabb érzékelésünk a hallás. Megfelelő hallás hiányában, vagy a hallás korlátozott volta esetén (például fül-, vagy fejhallgatót használva) a közlekedés során nagyon fontos információktól foszthatjuk meg magunkat. Nem halljuk meg például, ha közúti jármű, vagy vasúti szerelvény közeledik, és nem halljuk meg azt a vészjelzést sem, mely a baleset elkerülésére hívja fel a figyelmünket.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a telefonálás általában jobban vonja el a figyelmet, mint a zenehallgatás. (kivételek természetesen vannak, mert például az egy fülhallgatós rövid telefonbeszélgetés folytatása kevésbé jelent kockázatot, mint a huzamosabb ideig tartó, extrém magas hangerőn történő zenehallgatás.)

A mobiltelefonálás sokkal inkább igényli az odafigyelést, az emberi koncentrációt, mint a zenehallgatás. Utóbbi ugyanis sokkal passzívabb, és kevésbé kockázatos tevékenységnek számít, mert a zene, vagy a rádió hangjai a háttérbe szorulnak akkor, amennyiben a közlekedőnek valamilyen közlekedési szituációt kell megoldania.

Az emberi figyelmet teljesen lekötő, a hallás útján megszerezhető információkat részben, vagy egészben kizáró mobilozás a közlekedés során szabályszegésnek minősül, még akkor is, ha gyalogosan közlekedünk. A közúti közlekedés szabályairól szóló, többször módosított és kiegészített 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 3. § c/pontja a közlekedésben részt vevőkre vonatkozó általános rendelkezések sorában meghatározza, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. 

Minden gyalogosan közlekedőben tudatosulnia kell annak, hogy a telefonálás, a zenehallgatás, a szöveges üzenetek írása és küldése, valamint más alkalmazások használata egyértelműen kockázatos figyelemeltereléshez vezet a közúti közlekedésben. Sok gyalogos nem veszi figyelembe, illetve túlságosan alábecsüli a mobiltelefonálás veszélyeit, ezáltal jelentős veszélyeknek kitéve magukat. 

Amennyiben a mobiltelefon használata mellé fülhallgató alkalmazása is társul, az hatványozottan növeli a biztonsági kockázatot. Így ez a közlekedési mód nem véletlenül egyike a „csendes közúti gyilkosok” kategóriájának!

  


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>