Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
77 ezer járművezetőt ellenőriztek
2018-06-12 19:46 | ORFK-OBB
A TISPOL legutóbbi Alcohol&Drugs európai közúti ellenőrző akciója során hazánkban 430 járművezető ellen indult eljárás.

Amint arról honlapunkon előzetesen beszámoltunk, június elején egy hét időtartamú európai közúti ellenőrző akció irányult az ittas, illetve bódult állapotban járművet vezető személyek kiszűrésére. A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett „A&D”, azaz „Alcohol and Drugs” kampány június 04-től 10-ig tartott.

A nagyszabású akcióban a TISPOL-hoz önkéntesen csatlakozott tagállamok, mintegy 27 európai ország rendőri szervei vettek részt. A döntő többségében európai uniós tagállamok mellett a Norvégia, Svájc, valamint Szerbia közlekedési rendőrei is csatlakoztak a kampányhoz. Az európai adatok még nem ismertek, ugyanakkor a magyarországi eredményeket a rendőrség már összesítette.

A 2018. június 4-10. közötti akcióban a rendőrök összesen 77445 járművezetőt ellenőriztek, akik közül 430 fő ellen indítottak eljárást ittas, vagy bódult állapotban történt járművezetés gyanúja miatt.

Háttér

Az „A&D” kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányult. Az ittas és a bódult állapotban történő vezetést valamennyi európai országban jogszabály tiltja és szankcióval fenyegeti, hiszen ezek a jogsértések a legveszélyesebbek közé tartoznak. Az ittas vezetés Európában a közutak második fő gyilkosa (a gyorshajtás után), bár vannak olyan országok – pl. Franciaország-, ahol a hivatalos adatok szerint a halálos balesetek többségét ittas személy okozza.

Az alkohol közismerten rendkívül károsan hat a vezetési képességre. Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

Érdemes tudni, hogy bódító, a biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak a szeszesitaloknak és a kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is (különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe). Ezért kérjük, hogy ilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt se szedjen akkor, ha járművet kíván vezetni. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett készítmény károsan befolyásolja a vezetést,  kérjük olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődjön az orvosánál, a legközelebbi patikában, vagy egyszerűen csak az Interneten!

 

 

. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...