Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Nyári Vezetéstechnikai Nap
2018-06-11 14:17 | ORFK-OBB
A rendezvény a gépjárművek nyári felkészítését, a nyári gumiabroncsok szerepének kihangsúlyozását és nyári vezetéstechnikai ismeretek elsajátítását egyaránt napirendjére tűzte.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Continental Hungaria Kft. és Magyar Autóklub 2018. június 17-én egész napos, ingyenes, nyári vezetéstechnikai tréninget szervez azoknak az autósoknak, akik érintve voltak a pest megyei és budapesti helyszíneken végrehajtott közúti ellenőrzésekben. A tréningeket az ellenőrzés helyszínén ajándékba kapott voucherrel lehet igénybe venni. A nyári vezetéstechnikai tréningen azok az autósok vehetnek részt, akiknél mindent rendben találtak a közúti ellenőrzések során.

A rendezvény, valamint az ennek kapcsán megvalósuló közúti ellenőrzés célja, hogy hogy csökkentse a nyári, szabadságolási időszakban megnövekedett balesetek számát, valamint felhívja az autósok figyelmét a gépjárművek megfelelő, nyári felkészítésére, különös tekintettel az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel, és megfelelő abroncsnyomással rendelkező gumiabroncsok használatára.

A Nyári Vezetéstechnikai Nap előzetes sajtótájékoztatójára 2018. június 11-én délelőtt került sor a Magyar Autóklub Budapest. IV. kerület Berda József utcai székhelyén.

A sajtótájékoztató kezdetén a házigazda részéről ünnepélyes köszöntőt mondott Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke, aki a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy az újpesti tanpályán megvalósuló nyári vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a nedves úton megcsúszó autó felett optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsokkal.

Ezt követően Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztályának mb. vezetője, az ORFK-OBB főtitkára vette át a szót, és statisztikai adatokkal alátámasztva ismertette, hogy nyáron jóval több személysérüléses közúti balesetet okoznak a közlekedők, mint a téli időszakban. Elmondta továbbá, hogy az említett közúti ellenőrzések június 11-én kezdődnek meg és egészen június 14-éig lehet rájuk számítani Pest megye és Budapest területén. Az ellenőrzések célja, hogy felhívják a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és megfelelő abroncsnyomással rendelkező gumiabroncsok használatára. Majd hozzátette, hogy a vezetéstechnikai tréningen azok az autósok vehetnek részt, akiket ellenőrzés alá vontak, de velük intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.

A sajtótájékoztatón harmadikként szólalt fel Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketingvezetője, aki kiemelte, hogy csak optimális nyomással rendelkező, nyári gumiabroncsokkal szerelt autóval ajánlott nyaralásra indulni. Kiemelte továbbá, hogy: „A tavalyi évhez hasonlóan idén is összefogtunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autók megfelelő nyári felkészítésére. Ennek érdekében közös, ingyenes vezetéstechnikai napot tartunk június 17-én, melyre a közúti ellenőrzések során kapott voucherekkel lehet regisztrálni”.

Világbajnok vízilabdázónk, Nagy Viktor és részt vett a sajtóeseményen, aki elmondta, hogy a családjával együtt hogyan készülnek a nyári szabadságra:

„Két gyermek édesapjaként mindig szánok időt az autó megfelelő felkészítésére. A nyári szezon előtt mindig kitisztíttatom a klímát, utántöltöm az ablakmosó folyadékot és az abroncsnyomást is a gyári értékeknek megfelelően állítom be. Nálunk hamar megtelik a csomagtartó, ha autóval indulunk útnak. Éppen ezért figyelünk arra, hogy ne terheljük túl a járművet és csak a szükséges dolgokat pakoljuk be.”

A sajtótájékoztató végén kérdések feltételére nyílt lehetőség, majd látványos vezetéstechnikai bemutató következett nyári gumiabroncsokkal szerelt gépkocsikkal Hoffer Zsolt, a TEK vezető oktatójának közreműködésében.

Szánjunk időt az autókra! – tanácsolja a Continental

Indulás előtt érdemes átvizsgálni az autót, kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsokra. Bár a törvény 1,6 milliméteres minimális profilmélységet ír elő a nyári abroncsok esetében, 3 milliméternél kisebb mintázati mélységű abroncsokkal már nem ajánlott közlekedni” Indulás előtt szintén fontos ellenőrizni a megfelelő gumiabroncsnyomást. Ez ugyanis döntő szerepet játszik az élettartam, a gazdaságosság, a menetdinamika, és a biztonság terén.

 A Continental adatai szerint az autósok 7,5 %-a az előírtnál 0,2 barral nagyobb, 15 %-a pedig az előírnál 0,2 barral alacsonyabb abroncsnyomással közlekedik. Holott az ajánlott nyomásértékek megtalálhatók a tanksapka fedelén, vagy a járművek kezelési útmutatóiban. „Túl alacsony nyomású gumiabroncsokkal közlekedve akár egy hirtelen sávváltás is életveszélyes lehet, mert a sofőr elveszítheti az uralmát a jármű felett” – hangsúlyozta Musztrai Ferenc. „Az előírtnál 0,6 barral kisebb abroncsnyomással történő autózás pedig 45%-al csökkentheti a gumiabroncsok élettartamát. Fontos figyelembe venni az autó terhelését is, különösen nyáron, amikor - például egy nyaralásra - több utassal és csomagokkal indulunk útnak. Minél inkább közelítünk a megengedett maximális terhelés felé, annál nehezebb irányítani az autót. Mindig vegyük figyelembe a teljes terheléshez tartozó, gyártó által előírt abroncsnyomást.” 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...