Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Verseny
2018-06-07 14:46 | ORFK-OBB
Karos fogalomirányítók, motoros és gépkocsizó járőrök mérték össze tudásukat, képességeiket a közlekedési rendőrök nyolcadik országos versenyén.

Az ORFK-OBB felkérésére a Békés megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2018. június 05-07. között rendezte meg a „VIII. Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt” Gyulán, mely során – egyéb tömegeket vonzó rendezvények, bemutatók mellett – a rendőri karos forgalomirányítók, továbbá motorkerékpáros és gépkocsizó járőrök mérték össze tudásukat.

Ez a szakmai verseny kifejezetten a rendőrség közlekedésrendészeti szolgálati ágának hivatásos állományú tagjait érinti, s rendőrök százainak mozgósításával az elméleti és gyakorlati tudás, valamint az intézkedési kultúra fejlesztését tűzte ki fő céljaként. Emellett természetesen az egyéni élményszerzés, valamint az emberi és szakmai kapcsolatok elmélyítése is részei a versenynek, s évről évre növelik a rendezvény értékét.

Az országos döntőt helyi és területi rendezvények előzték meg. A megyei (fővárosi) versenyen legjobb helyezést elérő 3-3 fő rendőr szerezte meg a jogosultságot a döntőn való részvételre.

A rendezvény megnyitója 2018. június 5-én, délután Gyulán, az Erkel Hotelben volt, ahol dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte a rendőröket. A megmérettetés jelentőségéről, a közlekedési rendőrök munkájának fontosságáról Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke és dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya beszélt. A csapatoknak és kísérőiknek mindketten sok sikert kívántak. A köszöntők közben felléptek a Békéscsabai Jókai Színház művészei.

A közlekedésrendészeti szakmai döntő két részből állt. Az elméleti versenyre az első napon, az ünnepélyes megnyitó után került sor, ahol az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból érkező résztvevők szakmai és KRESZ ismeretből vizsgázhattak. A gyakorlati versenyszámra másnap került sor. A szolgálati gépkocsival, illetve motorkerékpárral versenyző rendőrök gyakorlati versenye Gyulán látványos felvonulással kezdődött és fejeződött be.  

A gyakorlati versenyek helyszínét, a versenypályákat az érintettek előzetesen megtekinthették, majd - közvetlenül a verseny megkezdése előtt – pályabejáráson ismertették az egyes pályaelemeket, és a végrehajtás rendjét. A versenyszámok végrehajtása egy időben, egymással párhuzamosan történt.

A program eredményhirdetését, díjátadó ünnepségét 2018. június 7-én tartották Gyulán, az Erkel Hotelben. A díjakat Szádvári József r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály kiemelt főreferense, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese adták át.

A karos forgalomirányítók versenyében első helyezett lett Molnár Dávid r. törzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság versenyzője. Második helyen Tóth Tímea Rozália r. őrmester (Bács-Kiskun MRFK), a harmadik helyen pedig Puklér András r. törzszászlós (Vas MRFK) végzett.

A motorkerékpárral versenyző rendőrök között Farkas Attila r. főtörzsőrmester, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőre nyújtotta a legjobb teljesítményt. Második lett Sánta Szabolcs r. főtörzsőrmester (Zala MRFK), a harmadik helyezettnek járó díjat pedig Major Zoltán r. törzszászlós (Komárom-Esztergom MRFK) vehette át.

A járőr-gépkocsivezetők egyéni összetett versenyének győztese a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa, Mura-Mészáros Zoltán r. törzsőrmester lett. Ebben a kategóriában második helyezést ért el Zbiskó Péter r. főtörzszászlós (Heves MRFK), a harmadik helyen pedig Bélafalvi Péter r. főtörzszászlós (Győr-Moson-Sopron MRFK) végzett.

A csapatversenyt a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei nyerték. A csapat tagjai: Molnár Dávid r. törzsőrmester, Mura-Mészáros Zoltán r. törzsőrmester, Balogh Ferenc r. főtörzsőrmester, kísérőjük Klics Ignác r. főtörzszászlós. Második helyezett lett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csapata, amelynek tagjai: Sugár Attila r. főtörzszászlós, Csala Attila r. főtörzszászlós és Farkas Attila r. főtörzsőrmester. Segítőjük, kísérőjük Nagy Tiborné r. alezredes volt. Harmadik helyen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság csapata végzett. Versenyzőik: Tóth Tímea Rozália r. őrmester, Pancza Ádám r. törzsőrmester és Kis Ferenc r. őrmester. Kísérőjük: Péliné dr. Benke Orsolya r. őrnagy.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok megköszönte a zsűri munkáját, majd Gyula Város Önkormányzatának a verseny megrendezéséhez nyújtott segítségéért, támogatásáért emléklapot adományozott. A VIII. Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Verseny emlékezetes pillanatait bemutató képgalériáját itt tekintheti meg!

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...