Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Fáradtságot okozhatnak a gyógyszerek!
2018-06-05 09:22 | ORFK-OBB
Nyáron sokan szenvednek pollenallergiában, és ezért gyógyszereket is szednek. Egyes gyógyszerek azonban fáradtságot okoznak, melyek csökkentik a vezetési képességet.

Nyáron a levegőben lévő pollenkoncentráció igen magas. A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergénként viselkedik, és ez sokak számára jelent visszatérő kellemetlenségeket. Általában elmondható, hogy minden ötödik-hatodik ember pollenallergiában szenved, ennek jellege az egyéni érzékenységtől függően változik.

Ezekben a hetekben az olyan tünetek, mint a szénanátha, az orrfolyás, szemviszketés, vagy éppen a bőrön megjelenő kiütések százezrek számára keserítik meg a hétköznapokat, és nem kevesen vannak közülük, akik a tünetek csökkentése érdekében gyógyszereket, például antihisztaminokat szednek. Ezek a gyógyszerek azonban fáradtságot okozhatnak, még mikroalvást is előidézhetnek (akaratunktól függetlenül), s így rendkívül hátrányosan hatnak a biztonságos járművezetői képességre.

De nem csak az antihisztaminok, hanem más gyógyszerek fogyasztása is járhat ilyen hatással. A gyártók szerint az engedélyezett, és a kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszerek nem kevesebb mint 15-20%-a (!) befolyásolja a vezetési képességet. Ezek közé tartoznak a nyugtatók, altatók, pszichotróp gyógyszerek és néhány fájdalomcsillapító is, amelyek gyakran korlátozzák a kognitív (szellemi) teljesítményt, nyilvánvaló fáradtságot okozva. Sokan sajnos alábecsülik azt, hogy ezek a gyógyszerek mekkora hatással lehetnek a jármű vezetésére, és a készítmény beszedését követően volán mögé ülnek.

Tájékozódjunk!

Nagyon fontos ezért, hogy a gyógyszer felírása esetén az orvostól, vény nélküli vásárlás esetén pedig a patikában kérjünk tájékoztatást arról, hogy az adott készítmény fogyasztása gyakorol-e valamilyen hatást a vezetési képességre. Érdemes azt is megkérdezni, hogy az általunk szedett más gyógyszer mellett várható-e a hatás fokozódása, továbbá mi történik, ha erősebb tünetek esetén növeljük a gyógyszer napi mennyiségét. A más gyógyszerekkel való kölcsönhatások ismerete azért fontos, mert az együttes fogyasztás súlyosbíthatja a lehetséges mellékhatásokat, például a csökkent koncentrációt és a megnövekedett álmosságot.

 

Amennyiben azt veszi észre, hogy vezetés közben gyakran ásítozik, vagy a szemhéjai elnehezülnek, sürgősen tartson pihenőt! Állítsa le a motort, szálljon ki a gépkocsiból, mozogjon, lélegezzen nagyokat és végezzen gyakorlatokat! A legjobb módszer azonban a pihenés! A rövid ideig, 10-20 percig tartó alvás, majd egy erős kávé elfogyasztása sokat segíthet annak érdekében, hogy útját biztonsággal tovább folytathassa! 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...