Fiatal sofőrök programja – térítésmentes részvétellel!
2018-05-25 09:25 | ORFK-OBB
Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai programja.

A Ford Motor Company közlekedésbiztonsági, globális társadalmi szerepvállalási programja, a tavaly Magyarországon is nagy sikerrel bevezetett „Ford Driving Skills for Life”, kifejezetten a fiataloknak szóló ingyenes vezetéstechnikai program 2018-ban is folytatódik.

A program életre hívásának hátterében az áll, hogy a hazai és nemzetközi adatok alapján a friss jogosítvánnyal rendelkező, 18-24 éves fiatalok a közúti közlekedés során átlag feletti veszélyeknek, kockázatoknak vannak kitéve, és ebben a korcsoportban a tapasztalatlanságra, a vezetési gyakorlat hiányára, valamint a vezetéstechnikai hiányosságra visszavezethető közlekedési balesetek a vezető haláloknak számítanak. 

Az előző évhez hasonlóan a Ford Magyarország idén is kampányt indít, és gyakorlati tréning sorozatot szervez a fiatalok autóvezetési ismereteinek bővítése érdekében. Az idei kampány az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve valósul meg. A kampány kiemelten foglalkozik a kerékpárosok közlekedésével, a kétkerekűek forgalomban való részvételével kapcsolatos speciális veszélyekkel, és a szervezők hasznos tippekkel kívánják segíteni azt, hogy a gépkocsivezetők és a kerékpárosok biztonságosan osztozhassanak az utakon.

A program megindítását 2018. május 25-én reggel 09.00 órakor a Ford Magyarország, az ORFK-OBB és a Magyar Autóklub közös sajtótájékoztatóján jelentették be, ahol a szervezők kreatív szemléltető eszközökkel, és játékos vezetéstechnikai vetélkedővel igyekeztek ráhangolni a közúti közlekedésbiztonság fontosságára az érdeklődők figyelmét. A sajtóesemény helyszíne a Magyar Autóklub fővárosi székháza volt (Budapest, IV. ker. Berda József u. 15). A rendezvényen az ORFK-OBB részéről megjelent Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke.

A „Driving Skills for Live” (DSFL) programról részletesebb információt itt olvashat! 

 

Háttér

Éppen másfél évtizeddel ezelőtt, 2003-ban indította el a Ford a Driving Skills for Life (DSFL) nevű programot az Egyesült Államokban, ma viszont már 40 országban tartanak tréningeket fiataloknak azért, hogy jobb vezetővé váljanak, és biztonságosabban közlekedhessenek. Eddig már több mint egymillió fiatal vett részt a képzésén. A továbbképzés már Magyarországra is eljutott.

A Ford Európában 2013-ban vezette be a tréningeket, és 12 millió eurós befektetés nyomán sofőrök ezreinek segítettek kontinensünkön abban, hogy jobb vezetővé váljanak. A DFSL program 2017 óta itthon is elérhető.

A Ford DSFL programjának alapvető célja, hogy olyan új tapasztalatokat és információkat adjon át a friss jogosítványos autósoknak, amiket nem kaphattak meg a gépjárművezető-képző alaptanfolyamokon. Az oktatás személyes és gyakorlati formában történik, a fél napos program során négy különböző területen tesztelhetik képességeiket és sajátítanak el új, hasznos ismereteket a résztvevők. 

A Ford a program keretében négy alapvető területen fejleszti a fiatal autósok készségeit, mivel ezek hiánya könnyen közúti balesethez vezethet: 

1) Veszélyhelyzet felismerése

2) A jármű irányítása

3) A sebesség megválasztása

4) A távolság megválasztása

A képzés során az autósok a jármű volánja mögött ülve, gyakorlati oktatás segítségével sajátítják el e négy terület tudnivalóit. Tapasztalatuk gyarapítására remek lehetőséget jelent, hogy egy szakképzett oktató mellett tanulhatják meg a veszélyhelyzetek felismerését, a jármű irányítását, valamint a helyes sebesség és távolság megválasztását.

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...