Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Gyilkos telefonok!
2018-05-23 21:44 | ORFK-OBB
Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az ütközéskor.

A gépjárművezető és nyolc utasa halt meg tragikus közúti balesetben egy román hatósági jelzésű mikrobuszban. Az előzetes adatok szerint a halálos tömegszerencsétlenség 2018. május 22-én 16.30 órakor történt a 4-es számú főközlekedési útvonalon a Pest megyei Ceglédbercel közelében, lakott területen kívüliútszakaszon. Bár a vizsgálat szakértők bevonásával megkezdődött és a balesetbeni felelősség kérdése csak az eljárás jogerős befejeződése után tisztázódik végérvényesen, az már ismertté vált, hogy a mikrobusz tért át a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött egy tehergépkocsival.

Néhány órával a baleset után felkerül az Internetre egy video, mely - a leírt magyarázat szerint - azt mutatja, hogy a mikrobusz vezetője a balesetkor és az azt közvetlenül megelőző időszakban okostelefonjával on-line közvetítést végzett a facebook live-on. Akik látták, biztosan egyetértenek azzal, hogy a képek megdöbbentőek!

 

A tragédia sajnálatos módon a maga reális valóságában igazolja azt, hogy a mobiltelefon járművezetés közbeni használata kiemelt kockázatot jelent a járművezetőre, s a környezetében tartózkodó egyéb személyekre nézve egyaránt. A vezetés közbeni jogellenes telefonhasználat – ide értve a hagyományos kapcsolattartáson túl az okos telefonok bármely applikációjának használatát – az úgynevezett „csendes közúti gyilkosok” közé tartozik, amiről a közlekedők általában kevésbé beszélnek, s valós kockázatával is csak viszonylag kevesen vannak tisztában.

Ha a közlekedőket megkérdezzük, miért tartják veszélyesnek a mobiltelefon vezetés közbeni kézben tartását, illetve használatát, általában azt a válasz hallható, hogy a készülék az egyik kezet lefoglalja, s a jármű iránytartására mindössze egy kéz áll rendelkezésre. Ez természetesen igaz, de csak részben felel meg a valóságnak. A telefonhasználat másik - sokszor a kéz lefoglalásánál is nagyobb – veszélye a figyelem elvonásában rejlik.

 

Kísérletek igazolják, hogy mobilozáskor általános figyelemcsökkenés tapasztalható, ilyenkor a telefon használója a közlekedési környezetre, s más közlekedőkre kevésbé képes figyelni. Egy német közlekedésbiztonsági kampány jelmondata szerint: „Aki mobilozik, kevesebbet lát!” A telefont használó járművezetők korlátozottan (vagy egyáltalán nem) észlelik a környezetükben bekövetkező változásokat, folyamatokat, és veszélyeket, lassabban reagálnak a közlekedési jelzésekre, előfordul, hogy egyes jelzéseket észre sem vesznek. Mindezeken túl általában növekszik a fékezési késedelmi idő, azaz a veszély észlelésétől számítva hosszabb idő telik el, amíg rálépnek a fékre.

 

És sajnos az is előfordulhat, hogy a telefon használatával elfoglalt járművezető – szándékától, akaratától függetlenül – letér az útpályáról, nem vesz be egy kanyart, vagy éppen áttér a menetirány szerinti bal oldalra.

A kommunikációs eszközök sorában napjainkra egyeduralkodóvá vált okostelefonok számos applikációval rendelkeznek, az egyes alkalmazások használatának módja, azok közlekedésbiztonságra gyakorolt veszélyessége eltérhet egymástól. A legnagyobb baleseti, sérülési és halálozási kockázattal értelem szerűen azok az alkalmazások járnak, amelyek a leghosszabb időre vonják el a járművezető figyelmét. Ebbe a körbe tartoznak a videós alkalmazások, az on-line közvetítések, a közösségi felületek látogatása, a hosszú sms írások, és a fényképezés, ide értve a főleg fiatalokra jellemző szelfizést is.

Ne feledjük: ha a figyelmünket a telefonunk 90 km/h sebességgel haladva mindössze 6 másodpercre vonja el, ezalatt a járművünk 150 métert tesz meg mindenféle kontroll, és beavatkozási lehetőség nélkül! Márpedig ennél kevesebb is elég egy tragédia bekövetkezéséhez (egy külföldi tanulmány alapján a mobilhasználatra visszavezethető személysérüléses balesetek többsége a jogellenes telefonhasználat megkezdésétől számított 3 másodpercen belül bekövetkezik).

Tény, hogy felgyorsult világunkban a mobiltelefon mindennapi életünk szerves része, és segíthet sok mindenben, amire csak szükségünk van. Ugyanakkor a vezetés közbeni telefonhasználat könnyen tragédiával végződhet!

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

 

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...