Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kétkerekű tragédiák
2018-05-22 13:06 | ORFK-OBB
A pünkösdi hosszú hétvégén több kerékpáros, segédmotoros kerékpáros és motorkerékpáros vesztette életét a hazai utakon.

Elmúlt a Pünkösd. A hosszúra nyúlt hétvége sajnálatos módon közúti tragédiákkal is járt. Az előzetes adatok szerint összesen 10 halálos kimenetelű baleset történt, melyek során 10 közlekedő vesztette életét Magyarország közúthálózatán. Az érintett áldozatok között volt, aki kerékpárt tolt, illetve elektromos kerékpárral, segédmotoros kerékpárral, vagy motorkerékpárral közlekedett.

 

Lássuk a részleteket, időrendi sorrendben, a teljesség igénye nélkül.

Május 18-án este 20 óra után a Pest megyei Vecsés lakott területén belül egy útkereszteződésnél egy fiatal férfi az általa vezetett segédmotoros kerékpárral az „Elsőbbségadás kötelező!” közúti közlekedési jelzőtábla utasítását figyelmen kívül hagyva az útkereszteződésbe behaladt, ahol összeütközött egy személygépkocsival. A baleset következtében a segédmotoros kerékpár vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően meghalt.

Május 19-én a délutáni órákban Győr közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M1 autópálya 10479. sz. csomóponti ágában egy középkorú férfi motorkerékpárral közlekedve egy jobbra ívelő útkanyarulatban elvesztette uralmát a járműve irányítása felett, és a bal oldali szalagkorlátnak csapódott. Az ütközést követően a motorkerékpár vezetője és utasa a járműről leestek és egy közúti közlekedési jelzőtáblának csapódtak. A baleset következtében a jármű vezetője életét vesztette, míg utasa többszörös törésekkel került a kórházba.

Május 20-án délelőtt a Pest megyei Vámosmikola közigazgatási területén, lakott területen belüli közúton egy férfi elektromos kerékpárral közlekedett. Egy útkereszteződésben nem az út vonalvezetésének megfelelően vezette járművét, lehaladt az úttestről, egy hídfőnek ütközött, majd vízelvezető árokba esett. A baleset következtében az elektromos kerékpár szerencsétlenül járt vezetője a helyszínen elhalálozott

Vélhetően a figyelmetlenség áll annak a tragédiának a hátterében, mely során május 21-én korán reggel a Bács-Kiskun megyei Dávod közelében, lakott területen kívüli földúton egy férfi az általa vezetett tehergépkocsival hátramenet közben elütött egy kerékpárját toló asszonyt, aki a kórházba szállítást követően életét vesztette.

És végezetül: ugyancsak május 21-én, 10.00 óra körül Nyíregyháza közelében, lakott területen kívüli útszakaszon egy 65 éves férfi az általa vezetett motorkerékpárral lehaladt az úttestről és egy fának ütközött. A nagy erejű ütközés tragédiával végződött, a motorkerékpáros a helyszínen elhunyt.

A balesetek vizsgálata szakértők bevonásával minden esetben megkezdődött.

Az ismertetett baleseteknek számos tanulsága van. Köztudott, hogy az egy nyomon haladó járművek vezetői (és utasai) a gyalogosok mellett a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselőinek számítanak, hiszen ők baleset bekövetkezésekor gyakorlatilag minden esetben sérülést szenvednek, és már csak a sérülés súlyossági foka lehet kérdéses. Ezért közlekedésük során mindig óvatosnak kell lenniük, különösen a márciustól szeptember végéig tartó időszakban, ami a klasszikus értelemben vett szezonja a kétkerekűek közlekedésének.

Az egy nyomon haladó járművek baleseti kockázatát jelentősen megnöveli, hogy ezek a járművek kevésbé stabilak a négy, vagy annál több kerekű járművekhez képest, továbbá méretük és egyéb jellegzetességük miatt kevésbé észlelhetők. A holt térben tartózkodás az esetükben életveszélyes lehet – mint ahogy azt a pünkösdi hosszú hétvége is igazolja.

A kerékpárok, segédmotoros kerékpárok és a motorkerékpárok vezetőinek – éppen sérülékenységükre és növelt baleseti kockázatukra tekintettel – különösen óvatosan, figyelmesen, és a szabályokat megtartva kell közlekedniük, hiszen a balesetek megelőzésének legfontosabb alapja a KRESZ szabályok megtartása, valamint a biztonságos vezetésre való alkalmasság. Utóbbi egyrészt a szeszes italok és bódító hatású szerek fogyasztásának teljes mellőzését jelenti a jármű vezetése előtt és alatt, de az alkalmasság ugyanakkor azt is magában foglalja, hogy fáradtan, stresszes, vagy dühös állapotban, éhesen és szomjasan senki ne üljön kétkerekű járműve nyergébe! A hétvégi kétkerekű tragédiák egyikénél sajnálatos módon felmerült az, hogy a járművezető ittasan közlekedett a balesetkor. Márpedig aki szeszes italt fogyaszt, az a tapasztalatok szerint általában gyorsabban is hajt, veszélyérzetét elveszítve.

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőési Bizottság!

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...