Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
EU 2017. évi baleseti statisztikák
2018-05-21 21:54 | ORFK-OBB
Az Európai Bizottság 2018. április 10-én kiadott sajtóközleményében értékelte a közösség területén 2017. évben okozott közúti balesetek adatait.

Elsőként emelhető ki, hogy tavaly is az európai utak voltak a legbiztonságosabbak a világon. Az Európai Unió területén az egymillió lakosra vetített halálos közúti áldozatok száma átlagosan 49 fő volt, szemben a globálisan számított 174 áldozattal. A WHO legfrissebb baleseti értékelése szerint a Föld úthálózatán tavaly mintegy 1,3 millió ember vesztette életét balesetben, ebből az EU 28-ak területén 25 300 szenvedett halálos kimenetelű sérüléseket.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján 2010-ben 31 500 fő vesztette életét a közösség úthálózatán, 2017-ben pedig 25 300 fő. A vizsgált időre vonatkozó csaknem 20%-os (egészen pontosan 19,7%-os) csökkenés kedvező tendencia ugyan, de korántsem elégséges. A közösségi célkitűzés teljesítéséhez (a közúti halálos áldozatok számának 50%-os csökkentéséhez 2010 és 2020 között) ugyanis időarányosan 38%-os csökkenésre lenne szükség.

Ez a jelentős elmaradás egyben azt is jelenti, hogy a halálos áldozatok számának 2010 és 2020 között történő felére csökkentése jelenleg nagyon valószínűtlen, illetve a még rendelkezésre álló bő két és fél évben rendkívül markáns, és kiemelkedő hatékonyságú intézkedéseket, beavatkozásokat kellene meghozni – amire csekély az esély (a közlekedésbiztonsági beavatkozások általában több év elteltével hozzák a várt eredményeket).

Az ábrán jól látható a 2010. és 2017. év közötti folyamat alakulása. A közúti halálos áldozatok száma 2010 és 2013. között jelentősen, 17,5%-kal csökkent, ami megfelelt a tervezett időarányos fejlődésnek. 2014-ben ugyanakkor stagnálás következett be, majd 2015-ben – először az ezredforduló óta(!) – immár 100 fővel nőtt az éves áldozatszám. Az elmúlt két évben, 2016-ban, valamint 2017-ben a kedvező tendencia, még ha annak mértéke csekély is, de folytatódott, az előző évhez képest ugyanis mindkét esztendőben 2%-kal kevesebben haltak meg az EU28-ak útjain. A halálos áldozatokon túlmenően 2017-ben mintegy 135 000 fő szenvedett súlyos sérülést közúti balesetben, míg a könnyen sérültek száma ennek a többszöröse.

A legfrissebb uniós adatok közzétételét követően Antonio Avenoso, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) ügyvezető igazgatója az alábbiakat jelentette ki:

"Immár negyedik éve, hogy az Európai Bizottság a közúti közlekedés biztonságának alakulásának gyenge eredményeiről számol be. És sorban a negyedik esztendőnél járunk, amikor szinte semmilyen konkrét és hatékony új uniós fellépést nem történt a közúti balesetek és sérülések megelőzése érdekében. A cselekvés ideje régóta esedékes.”

Az egymillió lakosra vetített közúti áldozatok számának uniós átlaga tavaly 49 fő volt, de a tagállamok között még mindig nagy – bár egyre csökkenő – különbségek vannak.

 

Az Európai Unión belül 2017-ben Svédország (25 halálos áldozat/millió lakos), az Egyesült Királyság (27), Hollandia (31) és Dánia (32) számolt be a legkedvezőbb számadatokról. Magyarország a 64 halálos áldozat/egymillió lakos aránnyal az EU átlagánál kedvezőtlenebbül teljesített. Az uniós lista végén továbbra is a két balkáni ország, Románia és Bulgária áll, ahol tavaly egymillió lakosra vetítve 90-nél több halálesetet regisztráltak.

 

Az Európai Unión belül a közúti balesetek 8%-a autópályán, 37%-a lakott területen belül, míg 55%-a lakott területen kívüli utakon történik.

 

Amennyiben a halálos áldozatok számát a különböző úthasználói csoportok vonatkozásában vizsgáljuk, az állapítható meg, hogy 2017-ben a közúti balesetben meghalt személyek 21%-a gyalogos, 25%-a egy nyomon haladó jármű vezetője, vagy utasa (14%-a motorkerékpáros, 8%-a kerékpáros, 3%-a segédmotoros kerékpáros), 46%-a pedig gépjármű vezetője, illetve utasa volt. (Az egyéb úthasználói csoportokhoz közé a halálos áldozatok 8%-a tartozott)

 

 

A korcsoportok vonatkozásában kiemelendő, hogy a fiatalok (25 év alattiak) és az idősek (65 év felettiek) részaránya igen magas a közúti halálos áldozatokon belül. Az összes halálos áldozat 18%-a még nem töltötte be a 25. életévét a baleset bekövetkezésekor, míg a 65 év felettiek részaránya ennél is magasabb, 27%.

 

 

Az EU adatok alapján évente több mint 3 000 fiatal veszíti teljesen oktalanul – és hozzátéve: megelőzhető módon – közúti balesetben. A fiatalok korosztályán belül különösen a 18-24 évesek csoportja tekinthető különösen veszélyeztetettnek, ide tartoznak a fiatal járművezetők, a kezdő és még rutintalan gépkocsivezetők. A 0-14 éveseknek, valamint a 15-17 éveseknek a részaránya ennél jóval alacsonyabb, egyaránt 2-2% a halálos áldozatokon belül.  


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...