Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ki a mester két keréken? – 2018
2018-05-15 14:00 | ORFK-OBB
A tradicionális kerékpáros verseny döntőjének Pécs városa ad otthont.

A „Ki a mester két keréken?” közlekedésbiztonsági vetélkedő országos döntőjére 2018. május 15-16-án kerül sor, a helyszínt a pécsi Hotel Laterum biztosítja. Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Autóklub közös rendezésében megvalósuló verseny végrehajtása idén a Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottságra hárul.

A verseny célja: az általános iskolai tanulók közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési ismereteinek és jártasságainak felmérése és ezek további oktatásának és nevelésének módszertani segítése, közlekedési kultúrájuk magasabb szintre emelése. A versenyen résztvevő tanulókkal szemben alapfeltétel, hogy ismerjék a korosztályuk közlekedési szokásaiknak megfelelő KRESZ szabályokat és veszélyhelyzeteket, valamint legyenek képesek azokat a gyakorlatban is alkalmazni. A legjobban teljesítő tanulók közül választják ki azokat a szerencséseket, akik a FIA Európai Közlekedésbiztonsági Verseny nemzetközi döntőjén a magyar csapat tagjai lehetnek.

A május 15-i megnyitó ünnepségen az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságot Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, míg a Magyar Autóklubot Dr. Hatala József elnök képviseli.

A megnyitó után, de még a vetélkedő megkezdése előtt kerül sor a rajtszámhízásra, valamint a technikai eligazításra. A „Ki a mester két keréken?” vetélkedő elméleti és ügyességi versenyszámokból áll, melyeken a részt vevő 10-12 éveseknek a legjobb formájukat kell teljesíteni, hogy esélyük legyen a győzelemre. Az elméleti versenyszámban tesztkérdéseket laptopon kell megoldaniuk a tanulóknak, a 25 kérdéses feleletválasztásos kérdéssort az ORFK-OBB állította össze.

A gyakorlati versenyszámok változatosak: a résztvevők nyolcas alakzatú pályán kezdenek, majd az olyan további feladatok várnak rájuk, mint pl. a sarokfordító, tárgyátvitel egyik helyről a másikra, áthaladás ferde pallón, vályús pallón, fűrészes (rázós) padlón, valamint lengőkapun.

Az értékelés kategóriánként (fiú és leány) egyéni és csapat szinten történik.

 

Valamennyi résztvevőnek sikeres versenyzést kívánunk! 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...