Speedmarathon hétfő reggeltől
2018-05-11 15:52 | ORFK-OBB
A 24 órás non-stop sebességellenőrzés fő célja a sebességtúllépés veszélyeinek tudatosítása és a balesetek megelőzése.

A korábbi évek 24 órás pán-európai sebességellenőrző kampányainak sikereire tekintettel a TISPOL (European Traffic Police Network) Tanácsa 2018-ban is a „Speedmarathon” megszervezéséről döntött. A kampány előkészítése a korábbi végrehajtási elveknek megfelelően kezdődött meg. A munkálatokban – a TISPOL tagjaként - a magyar rendőrség képviselője is részt vett. A Speedmarathon 2018. évi végrehajtásához hazánkkal együtt több mint 20 európai ország csatlakozott.

 

Az összeurópai kampány hazai végrehajtásával kapcsolatban 2018. április 17-én az ORFK sajtótájékoztatót tartott, mely során a részleteket Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály mb. vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára ismertette.

A fokozott sebességellenőrzések végrehajtására Magyarországon 2018. május 14-én reggel 06 órától május 15-én reggel 06 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban kerül sor.

Az ellenőrzés során Magyarországon a VÉDA rendszer fix telepítésű, valamint változtatható helyű sebességellenőrző berendezései (Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok) egyaránt bevetésre kerülnek. A változtatható helyű, azaz mobil eszközök részére az ellenőrzés 24 órájában több ellenőrzési helyet is kijelöltek.

A Speedmarathon sebességellenőrzés célja Európa-szerte a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, a gyorshajtások és a velük kapcsolatos közúti balesetek, halálesetek és sérülések számának visszaszorítása volt, és nem pedig a szankcionálás. A rögzített jogsértések miatt a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően különböző intézkedések foganatosítására, eljárások kezdeményezésére kerül sor.

Az ellenőrzési helyek kiválasztásába a rendőrség a lakosságot bevonta. Javaslatokat lehetett tenni arra vonatkozóan, hogy az említett 24 órás időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre. A lakossági javaslatok fogadására a fővárosi, illetve megyei rendőr-főkapitányságok külön e-mail fiókokat hoztak létre.

Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat, melyeket a www.police.hu weboldalon tekinthet meg. A javaslatot tevők közül a rendőrség 10-10 embert meghív a helyszínekre. Az érdeklődők az ellenőrzések pontos helyszíneit és időpontjait megyénkénti bontásban a mellékelt táblázatokra kattintva találhatják meg.

A rendőrség köszöni az állampolgárok együttműködését és segítségét.

 

A Speed Marathon eredményeiről a végrehajtás befejezését követően tájékoztatást adunk. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>