Baleseti emlékhelyet avattak
2018-05-08 21:03 | ORFK-OBB
A Fejér megyei Börgöndpuszta közelében a 62-es számú főútvonal mentén felállított emlékmű.

Fejér megyében átlagosan minden 12. napon meghal valaki közúti balesetben. A halálos áldozatok emlékére avattak emlékhelyet a Székesfehérvár közelében, Börgöndpusztánál, a 62-es számú főútvonal mentén.

A Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhely ünnepélyes avatására – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében - 2018. május 8-án került sor. A Kocsis Balázs szobrászművész által készített alkotást a leleplezést követően excellenciás Spányi Antal megyés püspök áldotta meg.

Az újonnan készített szobrot az 1977. április 30-án történt buszbalesetben elhunyt főiskolai hallgatók emlékére állított emlékmű mellé helyezték, felhívva ezzel a figyelmet a baleset-megelőzés össztársadalmi jelentőségére és a közúti közlekedés veszélyeire. 

Az emlékmű talapzatán 1963-tól napjainkig felvésték, hogy hányan hunytak el Fejér megye közútjain. A szobor állítóinak szándéka szerint, az alkotás törzsén évről-évre feltüntetésre kerül majd a közúti balesetben elhunytak száma, emellett minden év áprilisában koszorúzással emlékeznek a halálos balesetek áldozataira.

Az emlékhely kialakítása az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Fejér Megyei Önkormányzat, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatósága, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a Magyar Autóklub, valamint a Krajczáros Alapítvány támogatásával valósult meg.

Az avató ünnepségen Vörös Ferenc r. ezredes, a Fejér megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese kijelentette, hogy a biztonságos közlekedés megteremtése mindannyiunk felelőssége. Bár az elmúlt évtizedben csökkent a személysérüléses közúti balesetek és a balesetben meghalt személyek száma, még sok a tennivaló a balesetek megelőzése és a halálos áldozatok számának csökkentése érdekében.

A most átadott emlékmű egyben mementó is, mely azt jelzi, hogy a közúti közlekedés veszélyes üzem, és már egy ártalmatlannak tűnő apró szabályszegés is végzetes következményekkel járhat. Az alkotás nem csak a múltról, hanem a jövőről is szól. A biztonság érdekében a közlekedés valamennyi résztvevőjének figyelmesen, körültekintően, a szabályokat megtartva kell közlekednie, gyalogosoknak és járművezetőknek egyaránt, továbbá nagyon fontos az is, hogy a járművek vezetői a közlekedés megkezdése előtt, vagy alatt soha ne fogyasszanak tudatmódosító szereket. 


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>