E-bike veszélyek az idősekre
2018-05-03 09:18 | ORFK-OBB
Hollandiában egyre több az olyan halálos baleseteknek a száma, melyet idős kerékpáros okoz e-bike-kal közlekedve.

A holland SWOV Intézet (Közúti közlekedésbiztonsági Kutató Intézet) 2018. április 24-én tette közzé a Hollandiában 2017-ben bekövetkezett személysérüléses közúti balesetekkel kapcsolatos adatokat. A kontinensünk egyik legbiztonságosabb úthálózatával rendelkező országban tavaly összesen 613 fő vesztette életét közúti balesetben, az előző évi 629 fővel szemben, azaz a halálos áldozatok száma csökkent.

Ami ugyanakkor meglepetést okozott: az elhalálozott kerékpárosok számában növekedés mutatható ki, továbbá a holland baleseti statisztikák történetében első alkalommal fordult elő, hogy a meghalt kerékpárosok száma meghaladta az autósokét (gépjárművezetőkét és utasokét összesen).

Ennek részleteiről Peter van der Knaap, a kutatásairól és közlekedésbiztonsági tevékenységéről méltán híres SWOV Intézet igazgatója számolt be, kijelentve többek között azt is, hogy a romló kerékpáros statisztikákhoz jelentősen hozzájárul az a trend, hogy egyre több idős ember használt elektromos kerékpárt közlekedése során.

A SWOV adatai alapján 2017-ben összesen 206 kerékpáros halálos áldozatot követelt a közúti  közlekedés az egyébként kerékpáros nagyhatalomnak tartott Hollandiában, ami 17 áldozattal jelent többet a 2016. évben regisztráltnál. Tovább rontja a helyzetet, hogy ilyen magas kerékpáros áldozatszám az elmúlt tíz évben nem fordult elő.

Minden negyedik elhalálozott személy elektromos kerékpárt hajtott a baleset bekövetkezésekor, és az érintett áldozatok több mint kétharmada már betöltötte a 65. életévét. Az elektromos kerékpárok közlekedésének számos speciális veszélye van, és úgy tűnik, ezek a veszélyek különösen a „szenior” közlekedőkre jelentenek átlag feletti kockázatokat.

 

Az e-bike-ok és társaik – azaz a részben, vagy teljesen elektromos meghajtású járművek – nyilvánvalóan nehezebbek a hagyományos, tisztán lábmeghajtású kerékpárokhoz képest. Ezek a járművek hirtelen gyorsulnak, és könnyen elérhető velük a 30 km/h, vagy az azt meghaladó sebesség is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősek - akik a hagyományos kétkerekűvel jellemzően az átlagosnál lassabban közlekednek - ki is használják a nagyobb haladási sebesség lehetőségét.

Márpedig nagyobb haladási sebességgel haladva az úttesten való elesés, a felborulás, fának ütközés stb. súlyosabb következményekkel járhat, különösen az idősebbek esetében. A szenior kerékpárosoknál egyébként is komoly gondot, biztonsági kockázatot jelent a fizikai és mentális képesség képességek romlása, melyet a modern technológia által nyújtott lehetőségek csak felerősítenek.

Az adatok ellenére a holland szakértők nem húzzák meg a vészharangot: egyrészt, mert náluk a kerékpárosok közlekedőkön belüli részaránya kimagasló más EU országokhoz képest, másrészt az idős kerékpárosok (elektromos, vagy hagyományos kerékpárral közlekedők) részére célzott preventív programokat készítenek elő az őket érintő balesete és halálozások megelőzése érdekében. Ezek a programok az infrastruktúra, a kerékpáros kereskedelem és a felvilágosítás témaköreit egyaránt érintik.

Az említett hollandiai jelenséghez kísértetiesen hasonló példát tapasztalhatunk Németországban is, ahol az elfogadott szakértői álláspont szerint egy idős (azaz 65 év feletti) kerékpáros kétszer nagyobb valószínűséggel veszíti életét elektromos kerékpár hajtójaként, mint ha hagyományos kerékpárral közlekedne.

 

  


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>