Fekete hosszú hétvége
2018-05-02 13:49 | ORFK-OBB
Összesen 13 fő vesztette életét a május 01-i hosszú hétvégén, péntektől kedd estig.

Az ORFK Főügyelet napi jelentése alapján 2018. április 27 és május 01 között összesen 266 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, és sajnálatos módon nagyon sokan, összesen 13-an vesztették életüket a balesetekben. A baleseteken belül 11 végződött halálos kimenetellel, 76 súlyos sérüléssel, 179 pedig könnyű sérüléssel.

A balesetben meghaltak száma igen magas volt, ugyanis 13-an szenvedtek olyan sérüléseket, melyek az emberi élettel össze nem egyeztethetők (összehasonlításképpen: tavaly azonos időszakban 4 fő, 2013 azonos napjain pedig 5 fő halt meg közútjainkon).

A fentieken túlmenően összesen 634 anyagi káros balesettel kapcsolatban érkezett bejelentés a rendőri ügyeletekre. Halálos kimenetelű balesethez a fővárosban, továbbá hét megyében kellett kivonulniuk a hatóságok szakembereinek. A közúti tragédiák okai és körülményei változatosak voltak, amint az a következő rövid - előzetes adatokra épülő – leírásokból látható.

- A fővárosban egy 82 éves férfi fényes nappal személygépkocsijával az útpadkára hajtott, majd az ott található oszlopnak ütközött.

- Fejér megyében a 62-es számú főúton egy 85 éves férfi az általa vezetett személygépkocsival a tilos jelzés ellenére hajtott a vasúti átjáróba, ahol az ott elhaladó IC vonat oldalának ütközött. A mozdonyvezető nem észlelte a balesetet, így tovább haladt és csak a sárbogárdi állomáson értesült a történtekről.

- Mosonmagyaróvár egyik útkereszteződésében egy 19 éves fiatalember balra kanyarodás közben nem biztosított elsőbbséget egy motorkerékpárosnak, és elütötte. A halálos sérüléseket szenvedett motorkerékpáros nem viselt bukósisakot.

- A Szolnok megyei Kisújszálláson egy férfi személygépkocsival közlekedett és nem biztosított elsőbbséget egy tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvénynek. Itt a személygépkocsi vezetője és hölgy utasa vesztette életét.

- A 4-es főúton Szolnok közelében egy német férfi tért át személygépkocsijával a menetirány szerinti bal oldalra, ahol egy szemből érkező, ugyancsak német állampolgárságú férfi által vezetett gépkocsival ütközött össze. Az eredmény: a feltételezett okozó életét vesztette, a másik személygépkocsi vezetője életveszélyesen sérült.

- Komárom-Esztergom megyében Vértestolna közelében, egy lakott területen kívüli útkanyarulatban egy középkorú férfi haladt rá az út jobb szélénél lévő füves területre, majd azt követően egy fának csapódott.

- Ugyancsak Komárom-Esztergom megyében fordult elő, hogy egy 23 éves férfi az általa vezetett személygépkocsival földes úton haladt, majd jobbra lehaladása közben az út melletti meredek partoldalról egy szántás területére zuhant. A balesetben az autó egyik utasa vesztette életét.

- Veresegyházán, éjszakai időpontban egy 25 éves férfi ütközött személygépkocsival egy híd korlátjának, ezáltal 17 éves utasának halálát okozva.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy személygépkocsival végzett szabálytalan előzés, és az ennek következtében létrejött frontális ütközés járt halálos következményekkel,

- Végezetül a Veszprém megyei Devecserben egy 65 éves férfi személygépkocsijával ütközött egy műszaki hiba miatt leállított autóbusznak, mely során egy 63 éves nő vesztette életét.

Az említett balesetek vizsgálata szakértők bevonásával megkezdődött.

Kérünk minden közlekedőt, hogy magatartásával, vezetési stílusával igazodjon a megváltozott tavaszi közlekedési körülményekhez. A kellemesebb út- és látási viszonyok ellenére legyenek mindig óvatosak és körültekintőek, továbbá tartsák meg a közúti közlekedés szabályait. Ne feledjék: a szabályok tisztelete, azok megtartása a legjobb prevenció a balesetek, sérülések és halálozások megelőzésére. A legfontosabb ezek közül, hogy ne lépjék túl a megengedett sebességhatárt, ne vezessenek ittasan, illetve fáradtan, mindig használják a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági övet, gyermekbiztonsági rendszert, bukósisakot), ügyeljenek az elsőbbségi szabályok megtartására, és a tilos jelzés valóban az áthaladás tilalmát jelentse!

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

 

  


Vissza