Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
BUSEXPO 2018
2018-04-25 16:12 | ORFK-OBB
A hatodik alkalommal megszervezett autóbusz szakkiállítás egyik prioritása az utasbiztonság volt.

2018. április 25-én reggel 09.00 órakor kezdődött és délután 17.00 órakor zárta kapuit a „6. BUSEXPO 2018” szakkiállítás, melynek a zsámbéki Drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai tanpálya adott otthont. Az idei BUSEXPO – elődjeihez  hasonlóan - az autóbusz-gyártás, forgalmazás és az autóbuszos személyszállítási szolgáltatások egyetlen tematikus hazai seregszemléje.

A rendezvény lehetőséget biztosított az autóbusz-gyártási és forgalmazási, illetve autóbuszos személyszállítási alágazatban érdekelt gyártók, importőrök, forgalmazók, beszállítók, szolgáltatók valamint az egyéb érdeklődők számára bemutatni azokat az eszközöket és hatékony módszereket, melyek jelentősen elősegítik  az utasbiztonságot.

A rendezvény programjai között szerepelt a XXIV. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia is „21 századi autóbuszos személyszállítás” címmel. A konferencia keretében plenáris és szekcióüléseken tárgyalták meg a hazai autóbusz gyártás, az üzemeltetés, és az autóbusz közlekedés legaktuálisabb kérdéseit, de a jövő egyik fontos tömegközlekedési járművének tartott elektromos autóbuszok kifejlesztésének jelenlegi helyzete is terítékre került.

A BUSEXPO szakkiállításon megjelent Óberling József r. ezredes, az ORFK-Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, aki a helyszínen nyilatkozott a sajtó munkatársainak. Az ORFK-OBB saját standot is kiállított, mely fő témája – a rendezvény jellegének megfelelően - az utasbiztonság volt. A szakkiállításra az ORFK-OBB a NiT Hungary-vel közösen kisfilmet is készített, melyben felhívja a buszsofőrök és az utasok figyelmét az autóbuszos közlekedés és utasbiztonság alapvető szabályaira.

 

 

 

 

 

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy egy autóbusz csak akkor kerülhet ki a forgalomba, ha az előírt műszaki feltételeknek teljes mértékben megfelel, ilyen követelmény például a szervókormány, a fék, a visszapillantó tükör stb., amelyek az aktív biztonsági elemek közé tartoznak, míg a légzsák, a szélvédő és a biztonsági öv a passzív biztonságot szolgálják. Az egyes busztípusoknál pedig más és más utasbiztonsági elemek jelenhetnek meg attól függően, hogy álló vagy ülő utasokat szállító autóbuszról beszélünk.

Az utasbiztonság azonban nem csak a járműtől, hanem a járművezető állapotától és vezetési stílusától, valamint az utas utazás közben tanúsított magatartásától is függ. A pár perces videó oktató jelleggel és egyszerűen magyarázza el az autóbuszos közlekedés és utasbiztonság alapszabályait, amelyek betartásával az utazás biztonságosabbá válik és az esetleges testi sérülések esélye pedig csökkenhet. 

A BUSEXPO 2018-ról készített képgaléria megtekintése 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...