Kapcsolj! tudatosító program
2018-04-23 19:07 | ORFK-OBB
Közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési programsorozat a Rendőrnapon az ORFK-OBB standján.

Április 21-én a Városligetben tartották a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap eseményeit. Az egész napos rendezvényen az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) is jelen volt, önálló standon, több partnerével együttműködve.

Az ORFK-OBB a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel (RSOE) közösen indította el a „Kapcsolj!” közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési programsorozatot, mely már az első, nagy nyilvánosság előtti debütálásán is sokak érdeklődését vonzotta, fiatalokét és idősebbekét egyaránt

A program célja, hogy felhívja a figyelmet négy olyan fontos témára, amellyel alapvetően a közlekedők hozzájárulhatnak a balesetek számának csökkenéséhez, a sérülések és halálozások megelőzéséhez, a magasabb fokú biztonsági környezet megteremtéséhez. A „Kapcsolj!” elnevezésű program négy eleme az alábbi:

KAPCSOLD BE! Beszálláskor azonnal kapcsold be a biztonsági övet!

KAPCSOLD FEL! A látni és látszani elvnek megfelelően kapcsold fel a világítást!

KAPCSOLD ÁT! A telefonodat kapcsold át kihangosítóra!

KAPCSOLJ VISSZA! Amennyiben túllépted a megengedett sebességet, azonnal kapcsolj vissza!

A program során az érdeklődők KRESZ-tesztet tölthettek ki papíralapon, interaktív kiértékeléssel, továbbá mobil eszközökkel, digitális kijelző segítségével közlekedési tudáspróbán vehettek részt, szimulátoron próbálhatták ki az autóvezetést (ide értve a gyermekeket is), míg a legkisebbek érdeklődésére számított a Gyermeksziget, ahol 3-12 éves gyermekek hajthattak végre baleset-megelőzéshez szorosan kapcsolódó rajzos játékos feladatokat.

Az említetteken túlmenően a 17 éven felüliek eszköze volt a „virtuális valóság szemüveg” (célja, hogy kipróbálója legalább egyszer végrehajtsa a program négy célkitűzését; A hátteret, a valósághű élményt az RSOE által kifejlesztett oktatófilm biztosította).

Ugyancsak a 17 éven felüliek használhatták a „közlekedési helyzet szimulátort”, mely a mobiltelefon használatának veszélyeit érzékeltette jármű vezetése közben ( a virtuális valóság technológián alapuló film sokkoló elemeket is tartalmazott, a nagyobb fokú preventív hatás elérése érdekében).

A program résztvevői ajándékokban részesültek, amelyek kapcsolódtak a programsorozat nevéhez, a négy „kapcsolj!” egyikéhez. A „Kapcsolj!” programsorozat további rendezvényeken, kiállításokon, találkozókon is folytatódik, mint például a Preventexpo, az EFOTT, vagy az Open Road Fest, az alsóörsi nemzetközi motorkerékpáros találkozó.

  


Vissza