Speedmarathon történet
2018-04-19 08:15 | ORFK-OBB
A lakosság bevonásával végrehajtandó speciális sebességellenőrzés ötlete Németországból származik.

Az európai szinten negyedik alkalommal végrehajtásra kerülő Speedmarathon egy új típusú sebességellenőrzési módszer. Jellegzetessége, hogy egy teljes napon át tart, s a végrehajtás folyamatos, intenzívebb más ellenőrzési módszerekhez képest.

A végrehajtással érintett európai országokban valamennyi működőképes sebességmérő eszköz a nap 24 órájában bevetésre kerül, az ellenőrzések lehetőség szerint leállítással történnek, és az ellenőrzés során a különböző rendőri és együttműködő erők koncentrálva kerülnek bevetésre. És amit feltétlenül fontos megemlíteni: az ellenőrzési helyszínek megválasztására a lakosság is javaslatot tehet.

Az európai szintű sebességellenőrző kampány gyökerei Németországba nyúlnak vissza. Hat évvel ezelőtt Észak-Rajna Vesztfália (Nord-Rhein Westfallen) tartományban a „Blitz-Marathon” megnevezésű kampányt azt követően hirdették meg, hogy 2011-ben 15%-os növekedés szakította meg az addig folyamatos csökkenő tendenciát a közúti balesetek halálos áldozatainak számában. Az első akcióra 2012. február 10-én, a „Brems Dich-rette Leben!” („Fékezd magad, ments életet!”) kampány keretében került sor.

2013. október 10-óta valamennyi „Blitz-Marathon” szövetségi szintre emelkedett (évente akár több ilyen akciót is végrehajtottak a német rendőrök), azaz minden szövetségi állam részt vesz a végrehajtásban. A kampány eredményességét Németországban kiemelkedőnek tartják. Közlekedésbiztonsági szakértők álláspontja szerint a „Blitz-Marathon” kiváló eszköze a gyorshajtások visszaszorításának, s az ellenőrzések egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy 2012-ben 17%-kal, 2013-ban pedig 9%-kal sikerült visszaszorítani a halálos áldozatok számát Németországban. Eredmény továbbá, hogy a sebességtúllépésre visszavezethető közúti áldozatok száma a 2011. év adataihoz képest mintegy a felére csökkent.

A kampány sikere és elfogadottsága szempontjából fontosnak bizonyult, hogy az ellenőrzési helyszínek megválasztásába előzetesen bevonták a közlekedőket. A német hatóságok az állampolgárokat kérték fel úgynevezett „haragpontok” („Wutpunkte”) megjelölésére, ahol az érintettek sebességellenőrzés végrehajtását a leginkább indokoltnak tartják. Az akciók végrehajtása során a javaslatot tévő állampolgárokat az adott helyszínekre is meghívták, ahol részt vehettek az ellenőrzésen, megtekinthették az eszközöket, személyesen tájékozódhattak a mérés módszeréről, továbbá beszélgethettek az intézkedő rendőrökkel, a sajtó munkatársaival és más érdeklődőkkel.

A németországi eredmények láttán több uniós tagállam is átvette a speciális sebességellenőrző gyakorlatot, 2014-ben többek között Belgium, Hollandia, Luxemburg és Finnország is tartott hasonló akciókat. 2015. április 16-án a „Blitz-Marathon” immár „Speedmarathon” néven európai szintre emelkedett, melyben meghatározó szerepet játszott a TISPOL (Europen Traffic Police Network). Idén immár a negyedik Speedmarathon végrehajtására kerül sor, a nemzetközi akció Magyarország közútjait is érinti.

 

Végezetül egy érdekesség: tekintettel arra, hogy a Speedmarathon a gyorshajtások visszaszorításának és a közlekedők tudatformálásának egyik kiváló eszközévé vált, a távoli földrészen, Ausztráliában is tervezik hasonló közlekedésbiztonsági kampány végrehajtását. 


  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>

  • 2018-as baleseti...

    A KSH adatai alapján tavaly a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma kis mértékben nőtt, egy olyan időszakban, amikor a hazai...  >>