Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Hetente 500 halálos áldozat
2018-04-15 21:44 | ORFK-OBB
Tavaly 2%-kal csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma az Európai Unióban. Napjainkban minden héten átlagosan 500 ember veszíti életét az EU közútjain.

Az Európai Bizottság 2018. április 10-én kiadott sajtóközleményben értékelte a közúti közlekedésbiztonság előző évi alakulását az Európai Unió területén. A 2017. évi előzetes adatok alapján a baleseti statisztikák javulást mutatnak ugyan, de a lényegi előre lépéshez, a közösségi célkitűzés teljesítéséhez jelentős erőfeszítésekre van szükség.

A Bizottság közleménye szerint 2017-ben 25 300 fő vesztette életét az európai utakon, mintegy 300 fővel kevesebben, mint 2016-ban. Ez 2%-os csökkenést jelent, ami megegyezik az egy évvel korábban mért eredménnyel (két év stagnálást követően 2016-ban ugyancsak 2%-kal csökkent a közúti áldozatszám).

A közösségi közlekedéspolitikai program bázisévéhez, 2010-hez képest a halálos áldozatok számának csökkenése 20%-os értéket mutat (akkor 6 200 fővel többen, 31 500-en haltak meg az EU28-ak úthálózatán), ami kedvező tendenciára utal. Ugyanakkor tény, hogy igen nagy kihívást jelent az EU azon célkitűzésének a teljesítése, hogy 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a közúti halálozások száma.

A halálos áldozatokon túlmenően a becslések szerint mintegy 135 000 fő szenvedett súlyos sérülést közúti balesetben, míg a könnyen sérültek száma ennek a többszöröse. Az áldozatok és sérültek jelentős része veszélyeztetett úthasználó volt, azaz gyalogos, vagy egy nyomon haladó jármű vezetője (kerékpáros, segédmotoros kerékpáros, motorkerékpáros). A közúti balesetek nem csak az érintetteket és hozzátartozóikat, hanem a társadalom egésztét is érintik, hiszen a 2017. évi közúti balesetek becsült társadalmi-gazdasági költsége évi 120 milliárd eurót tesz ki.

 

Az adatok valamennyi érintett fél részéről további erőfeszítéseket tesz szükségessé annak érdekében, hogy az európai utak biztonságosabbá váljanak. A mindennapi feladatok többségét – például a jogérvényesítést és a tudatosságnövelést – a nemzeti és a helyi hatóságok látják el, de a jelentősebb előrelépés ösztönzése érdekében a Bizottság számos új intézkedés kidolgozását kezdte meg. Ez újabb lépést jelenthetne a Jean-Claude Juncker elnök által felvázolt „védelmet nyújtó Európa” koncepció megvalósítása felé.

Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős biztos az alábbiakat jelentette ki:

„Tavaly 25 300-an vesztették életüket útjainkon, és még ennél is többen szenvedtek el olyan sérülést, amely örökre megváltoztatta az életüket. Ezek a számok megannyi gyászesetet és emberi fájdalmat takarnak. A közúti biztonsággal kapcsolatos felelősség természetesen megoszlik a tagállamok és az Unió között, ugyanakkor meggyőződésem, hogy uniós szinten is többet tehetnénk az európaiak biztonságának javítása érdekében. A Bizottság jelenleg egy sor konkrét intézkedésen dolgozik, melyeket az elkövetkező hetekben tervezünk bejelenteni. A cél egyértelmű: próbáljunk még több életet megmenteni útjainkon.”

Az egymillió lakosra átlagosan jutó 49 halálos áldozatot tekintve Európa útjai 2017-ben is messze a legbiztonságosabbak voltak a világon. Az Európai Unión belül 2017-ben Svédország (25 haláleset / millió lakos), az Egyesült Királyság (27), Hollandia (31) és Dánia (32) számolt be a legkedvezőbb számadatokról. (Megjegyzés: Magyarország a 64 halálos áldozat/egymillió lakos aránnyal az EU átlagánál kedvezőtlenebbül teljesített).

A Bizottság által közzétett adatok szerint 2016-hoz képest Észtországban és Szlovéniában csökkent a legnagyobb mértékben a közúti halálesetek száma: a felsorolás sorrendjének megfelelően 32%-kal, illetve 20%-kal. Emellett 2017-ben tovább csökkent a különbség a tagállamok között, és mindössze két tagállam (Románia és Bulgária) terültén regisztráltak egymillió lakosra vetítve 80-nál több halálesetet.

Következő lépések:

A közúti közlekedés biztonságáról szóló, 2017. márciusi miniszteri nyilatkozatra építve a Bizottság jelenleg a 2020–2030 közötti időszakra szóló új közúti közlekedésbiztonsági keretrendszeren dolgozik, és számos konkrét intézkedéssel járul majd hozzá a közúti közlekedés biztonságához. Ez a munka magában foglalhatja a járműbiztonságra és a közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésére vonatkozó európai szabályok felülvizsgálatát, valamint egy, az együttműködésen alapuló, összekapcsolt és autonóm mobilitásra való biztonságos átállásra irányuló kezdeményezést. A szóban forgó intézkedéseket a Bizottság 2018 tavaszán tervezi előterjeszteni. 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...