Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Balesetmentes Húsvéti Ünnepeket!
2018-03-28 14:01 | ORFK-OBB
Az Országos Rendőrfőkapitányság 2018. március 28-án 11 órai kezdettel az ORFK székházának sajtótermében megtartott sajtóeseményen hívta fel a figyelmet a húsvéti ünnepek közlekedését jellemző speciális kockázatokra.

Óberling József r. ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a húsvéti ünnepek különlegesnek számítanak, már csak abból a szempontból is, hogy a Nagypéntek szabadnappá nyilvánításával az ünnep négy naposra hosszabbodott. Ez a közúti forgalom szempontjából azt jelenti, hogy már csütörtök délután „útra kél az ország” és a megnövekedett forgalomra egészen kedd reggelig számítani kell.

Az időjárás is enyhül a hosszú hétvégére, így a húsvéti rokonjárók mellett várhatóan azok is autóba ülnek, akik egy kellemes hétvégi pihenésre számítanak. A forgalom szempontjából Óberling József r. ezredes megjegyezte, hogy az M1 autópályán a burkolat javítására irányuló munkálatok a húsvéti időszakban is folynak, így az erre haladók torlódásra, hosszabb menetidőre számítsanak. A húsvéti időszak legfőbb kockázatát ugyanakkor az ittas járművezetés jelenti. Általában húsvét hétfőre, a locsolkodás és vendégjárás napjára jellemző, hogy a szeszesitalt fogyasztók száma jelentősen megnő, és sajnos sokan ezt figyelmen kívül hagyva járművet vezetnek.

Magyarországon zéró tolerancia van az ittas vezetés vonatkozásában, ami azt jelenti, hogy egyetlen korty szeszes italt sem szabad fogyasztani sem a járművezetés megkezdése előtt, sem pedig alatt. A rendőrség ezzel kapcsolatos feladata, hogy a közlekedők biztonságát kiemelten fenyegető ittas járművezetőket a forgalomból kiszűrje, és ellenük eljárást kezdeményezzen. Bár az ORFK országos szintű fokozott ellenőrzést nem rendelt el, ugyanakkor a szolgálatban lévő állományával ezen feladatnak eleget kíván tenni. A közlekedésrendészet intézkedései emellett a közúti forgalom segítését fogják szolgálni.

Ezredes úr felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedben az ittas vezetés terén igen kedvező trend bontakozott ki, melyet az is igazol, hogy az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérülésen belüli aránya a 2007. évi 11,5%-ról 8,5%-ra csökkent. Emellett az ittasan okozott balesetek éves mennyisége, száma is csökkent, méghozzá 25%-kal.

Az ORFK a húsvéti időszak kapcsán 4 NEM-et fogalmazott meg az ittas balesetek megelőzése érdekében.

NEM ülök alkoholfogyasztás után járműbe/járműre és nem vezetek ittasan!

NEM ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy  a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!

NEM engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszesitalt fogyasztott!

NEM kínálom szeszesitallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

„Amennyiben a 4 NEM-et minden járművezető magáénak érzi és megtartja, abban az esetben sokat tettünk annak érdekében, hogy az ittas baleseteket megelőzzük és a Húsvét valódi ünnep legyen” – fejezte be mondanivalóját az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

 Az ORFK-Országos balesetmegelőzési Bizottság kéri a járművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban. Az utazó csoportok részére megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

 

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.

Végezetül egy jó tanács!

 

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...