Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Figyelem, kettős fronthatás!
2018-03-20 19:51 | ORFK-OBB
Napjaink időjárását gyakran jellemzi a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen. Ez a jelenség sokak szervezetét megvisel, ezáltal a közúti közlekedésre, s annak biztonságára is kihat.

Hazánkra jellemző a kettős fronthatás, amelyre március második felében, valamint április elején az általánosnál gyakrabban számíthatunk. A meleg és hidegfrontok együttléte, gyors váltakozása közérzetünkre, fizikai és mentális képességeinkre, közúti közlekedési magatartásunkra jellemzően kedvezőtlen hatást gyakorol, akár már órákkal is a frontok megérkezése előtt.

 

Melegfront esetén az arra érzékenyek alapvetően ingerlékenyek, fáradékonyak, kábultak, magasabb a pulzusszámuk, emelkedhet a vérnyomásuk, s ez a közúti balesetek gyakoriságára is hatással van (elveszíthetik önuralmukat, meggondolatlan, agresszív, durva szabályszegéseket követnek el stb.). A melegfront tünetei már néhány órával a front átvonulása előtt is jelentkezhetnek.

A hidegfront tünetei egészen másak, ás a hatások általában a front átvonulása után keletkeznek. A hidegfront megérkezése jellemzően nyugodtabbá, feszültségmentessé teszi az a közlekedőket, mely következtében csökken az ingerlékenység, lelassulnak a reflexek, s az állandó álmosságérzet valamint a nehézkes gondolkodás (továbbá a fejfájás) miatt gyakoribbak azok a közúti balesetek, melyek a figyelmetlenségre visszavezethetők vissza.

Amennyiben kettős fronthatás következik be, a hideg és melegfrontok együttléte az előzőekben említett hatások gyors változását eredményezhetik, mely rendkívüli módon megterhelheti az emberi szervezetet.

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny, ennek szintjei, s a kiváltott reakciók természetesen egyénenként eltérőek lehetnek. Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél az adott fronthatás milyen jellegű és mértékű panaszokat fog kiváltani.
Az ember, mint minden élőlény, része a természetnek, azzal folyamatos kölcsönhatásban áll. Környezetünk változásaihoz az emberi szervezet igyekszik megfelelően alkalmazkodni. Néhány ember esetében azonban a gyors változások jelentős szubjektív, sőt olykor objektív tüneteket okozhatnak. Leginkább a túlhajszolt életmódot folytató, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős, vagy egyes betegségekben szenvedő (pl.: reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben szenvedő) felnőttek esetében.

Általában igaz, hogy a fiatalokat az időjárás változásai kevésbé viselik meg. Az életkor előre haladtával ugyanakkor egyre érzékenyebben reagálunk a frontokra, az időjárás-változásokra. Ennek oka, hogy idősebb korban a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

Szakértők azt is megfigyelték, hogy a nők életük során mindig erősebben reagálnak a markáns időjárás-változásokra, mint a férfiak. A fronthatások enyhítése érdekében legfontosabb feladat a megelőzés. A közlekedési balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárás változások, a meleg és hidegfrontok hatásaival, s mindenkor ennek tudatában közlekedjünk.

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

 

  


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...