Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Fókuszban a gyermekek biztonsága
2018-03-19 22:30 | GI
Naponta két gyermek veszíti az életét az európai utakon!

A közúti közlekedés biztonságán belül a gyermekbalesetek alakulása a kiemelt területek közé tartozik. Ennek oka nem véletlen. A „legkisebbeket” érő közlekedési balesetek általában a legriasztóbb, legnehezebben feldolgozható események közé tartoznak, míg a gyermek tragédiáknál megrázóbb eseteket elképzelni aligha lehet.

A gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb csoportjai közé tartoznak. A gyermekek fizikai és mentális jellemzőiknél, valamint tapasztalatlanságuknál fogva a biztonságos közlekedésre még nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak (életkortól és egyéntől függően), s veszélyeztetettségükhöz az is hozzájárul, hogy veszélyérzetük, veszélyfelismerő képességük még nem alakult ki. A gyermekeket gépjárműben általában a szüleik szállítják, ilyenkor testi épségük alapvetően a járművezetők vezetési stílusától, jogkövető magatartásától, továbbá a passzív védelmi eszközök használatától, vagy éppen annak mellőzésétől függ.

 

A gyermekeket ma már jóval biztonságosabb közlekedési környezet veszi körül, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ugyanakkor elmondható, hogy az ezredforduló óta eltelt időszak jelentős közlekedésbiztonsági eredményei ellenére ez európai közutak a gyermekek számára még nem eléggé biztonságosak, hiszen az Európai Unió területén átlagosan számítva naponta 2 gyermek életét követeli a közúti közlekedés, és 13 fő szenved súlyos sérüléseket.

Az ETSC (European Transport Safety Council) 2018. februárjában adta ki „Reducing Child Death on European Roads” című kiadványát, mely a gyermekek közúti közlekedésbiztonsági helyzetével, a trendek alakulásával és a jövőbeni szükséges feladatokkal foglalkozik. A jelentés kihangsúlyozza, hogy az elmúlt tíz évben több mint 8 100 gyermek veszítette életét az Európai Uniót képező tagállamok útjain. Amennyiben csak a 2016. évet vesszük lapul, az év 365 napja során összesen 630 gyermekkorú személy szenvedett halálos sérülést, ami éppen 630-al több az elfogadhatónál. A halálos kimenetelű balesetekben az érintett gyermekek csaknem fele (48%-a) gépkocsi utasa volt, 30%-a gyalogosan közlekedett, míg 13%-a kerékpárosként vett részt a közlekedésben.

 

A gyermekeket érintő halálozások közül minden tizenharmadik esetben közúti baleset áll a tragédia hátterében.

Az EU tagállamaiban a gyermekek közúti közlekedésének biztonsága általában nagyobb mértékben fejlődött, mint az más korcsoportok esetében tapasztalható. Az utóbbi évtizedben a gyermekek közúti halálozásának átlagos éves csökkenése az Európai Unióban 7,3% volt, míg a többi korcsoportoknál a csökkenés ennél szerényebb mértékű, összesen 5,8%-os. A közúti gyermek halálozások száma 2006 és 2016 között több mint a felével, 52%-kal csökkent, a 14. év feletti korosztályoknál ez az arány 41% volt.

A gyermekeket érintő halálozások az összes közúti haláleset körülbelül 2,5% -át teszik ki, míg a súlyos sérülések esetében ennél magasabb, mintegy 6%-os a legfiatalabb közlekedők részesedése. Bár a számadatok azt jelzik, hogy a lakosság arányában a felnőttek nagyobb közlekedésbiztonsági kockázatnak vannak kitéve a gyerekekhez képest, ugyanakkor szükséges megjegyezni, hogy a gyerekek közúti forgalmon belüli részesedése – különösen az önálló közlekedők körén belül – jóval alacsonyabb a felnőtteknél.

A gyermekek közúti közlekedésbiztonsági helyzete országonként akár jelentős eltéréseket is mutat, ami azt jelenti, hogy a 0-14 évesek nem élvezik ugyanazt a szintű biztonságot Európa-szerte. Kijelenthető, hogy a közúti közlekedésbiztonság általános helyzete és a gyermekek védettsége összefüggést mutat. Azokban az országokban, ahol a közúti közlekedésbiztonság helyzete közismerten jó, ott a gyermekek biztonságára, utazás közbeni védettségére is jobban odafigyelnek, továbbá a közlekedésre felkészítés hatékonysága is általában magasabb fokú. Mindezek következtében a gyermekek sérülési, illetve halálozási mutatói ezekben az országokban alacsonyabbak.

Ezzel szemben a kevésbé biztonságos utakkal, rosszabb közlekedésbiztonsági mutatókkal rendelkező országokban a gyermekek védettsége is többnyire alacsonyabb szintű, azaz a 0-14 évesek gyakrabban sérülnek meg, vagy veszítik életüket közlekedési balesetben. Mindezt egy példával illusztrálva: a gyermekek közúti halálozási aránya Romániában hétszer magasabb, mint Norvégiában, Svédországban vagy az Egyesült Királyságban.

 

 Egymillió gyermek lakosra jutó közúti gyermek halálozások száma, 2014-2016 (Forrás: ETSC)

 

 

Az ETSC által értékelt, úgynevezett PIN országok sorában (ide tartozik összesen 32 ország, az EU tagállamokon kívül Svájc, Norvégia, Szerbia és Izrael) Norvégiában a legalacsonyabb a gyermek közúti halálozási aránya. A nyugat-skandináv ország területén az elmúlt évtizedben a balesetben meghalt gyermekek száma jelentősen, éves átlagban 14%-kal csökkent.

Figyelemre méltó megállapítás, hogy az EU közúthálózatán életüket vesztett gyermekek 48%-a gépjármű utasa volt, amikor a tragikus baleset bekövetkezett. Ennek megfelelően a gyermekek biztonságának meghatározó tényezője a felnőttek (szülők) hozzáállása, közlekedési magatartása, a passzív biztonsági eszközök alkalmazása. A gyermek testi adottságaihoz, testsúlyához és magasságához igazodó gyermekbiztonsági rendszerek a leghatékonyabb eszközök, amelyek a gépjárműben utazó gyermek biztonságát szolgálják, és amelyekkel baleset esetén a sérülési és halálozási kockázat jelentősen csökkenthető.

A megfelelő rögzítettség hasonlóan fontos, hiszen a figyelmetlenség, a szerelési, öv-elvezetési és egyéb hiányosságok jelentősen csökkenthetik a gyermekbiztonsági rendszer hatékonyságát.

 

  


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>