Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Baleset-megelőzési titkárok értekeztek
2018-03-02 10:37 | ORFK-OBB
Aktualitások és a 2018. évi feladatok kerültek napirendre a tradicionális továbbképzésen.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság munkájának speciális része, hogy évente két alkalommal továbbképzéseket szervez a területi (fővárosi, megyei) baleset-megelőzési titkárok, illetve főelőadók, valamint – ettől eltérő időpontban – a megyei, illetve budapesti közlekedésrendészeti (fő)osztályvezetők részére.

A baleset-megelőzési titkárok év eleji továbbképzésére 2018. február 27-i kezdettel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn került sor. A rendezvény a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek hivatásos állományú tagjainak továbbképzési és vezetőképzési rendszeréről, valamint a rendészeti utánpótlási és vezetési adatbankról szóló 2/2013(I.30) BM rendelet alapján végrehajtott belső továbbképzések rendszeréhez tartozik.

A rendezvényen a rendőri baleset-megelőzés országos hálózatának titkárait, főelőadót a házigazda nevében Kosztyó Gábor r. alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője köszöntötte, majd a továbbképzés Berzai Zsolt r. alezredes (az ORFK-OBB főtitkára) irányításával folytatódott.

A rendezvény tematikája mindig tükrözi az aktuális teendőket, feladatokat, a végrehajtandó országos szintű rendezvényeket, emellett ugyanakkor más, közlekedésbiztonságot érintő témák is napirendre kerülnek. A martfűi továbbképzésen a résztvevők információt kaptak a rendőrség közlekedésrendészeti szolgálata előtt álló 2018. évi feladatokról, ezt követően a prevenció került napirendre. Az ORFK-OBB és a megyei baleset-megelőzési bizottságok elmúlt évi tevékenységének értékelését követően a 2018. évi feladatok kerültek pontosításra, a részletek átbeszélése mellett.

Külön is nevesített téma volt az idei rendezvények, ezen belül a felmenő rendszerű országos vetélkedők, a szakmai versenyek és továbbképzések kérdése, valamint a 2018-ban is folytatódó „Iskola rendőre” és „Sulimoped” programok teljesítésével kapcsolatos feladatok áttekintése (az említett programok jellegéről, céljáról honlapunkon talál információt).

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft munkatársai a baleset-megelőzés új módszereiről adtak tájékoztatást, majd Dankovics Gergely, a Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját ismertette, mely 2010 és 2020 között van hatályban (köztudott, hogy az egészségi állapot, és a biztonságos közlekedési és járművezetési képesség szoros kapcsolatban van egymással).

 

Végezetül a Magyar Biztosítók Szövetségének képviselője a „Biztonság hete 2018” rendezvény programját ismertette, mely végrehajtása során a rendőri baleset-megelőzés is szerepet kap. 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...