Részvétel kilenc európai akcióban
2018-02-22 11:20 | ORFK-OBB
Idén a rendőrség a TISPOL által szervezett európai-szintű közúti ellenőrzések mindegyikében részt vesz. Íme a hazai végrehajtások időpontjai.

Honlapunkon január közepén már beszámoltunk arról, hogy a TISPOL (European Traffic Police Network) idén is európai-szintű közúti ellenőrzések végrehajtását tervezi. A tervek szerint 2018-ban az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, két alkalommal a sebességhatárok megtartását, hasonló időtartamban lépnek fel az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg a tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzésére három alkalommal kerül sor. Idén új elemként első alkalommal lett meghirdetve az az ellenőrzés, mely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul.

Előző cikkünk megjelenésekor a nemzetközi akciók magyarországi végrehajtásának időpontjai még nem voltak ismertek, így akkor az európai időpontokat közöltük. (Mint ismeretes, a TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeiknek és sajátosságaiknak megfelelően milyen időtartamban szervezik meg saját ellenőrzéseiket.)

Azóta a magyar közlekedésrendészet a hazai végrehajtási időpontokat realizálta, melyeket most ismertetünk:

Február 26 – március 04: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Március 17-18: „Seatbelt” biztonsági öv-ellenőrzés

Április 21-22: „Speed” sebességellenőrzés

Június 04-10: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Július 23-29: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Augusztus 06-08: „Speed” sebességellenőrzés

Szeptember 18-19: „Focus on the Road” ellenőrzés a figyelemelvonó tényezők visszaszorítására

Október 15-21: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

December 10-16: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

A magyar rendőrség ezeket az akciókat jellemzően a közlekedési hatóság munkatársaival együttműködve hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén.

 

A TISPOL és a magyar rendőrség közös célja, hogy ezekkel az ellenőrzésekkel is hozzájáruljanak a hatályos európai és nemzeti közlekedésbiztonsági célkitűzés eléréséhez, mely szerint 2010. és 2020 között felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma.  


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>