85%-os téli gumiabroncs használati arány
2018-02-15 18:00 | ORFK-OBB
November óta növekedett a téli gumiabroncsot használók aránya Győr-Moson-Sopron megyében.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság az elmúlt év novemberében egy új közlekedésbiztonsági kampányt indított útjára a téli közlekedési viszonyokra való felkészülés jegyében.

A kampány a téli gumiabroncsok használatának ösztönzésére, valamint azok használati arányának felmérésére irányult. A „Közeleg a Tél” megnevezésű kampány keretében összesen három alkalommal mérték fel a téli gumiabroncsok használati arányát a gépjárműveket érintően, először 2017. novemberében, aztán decemberben, majd 2018. januárjában. A harmadik, s egyben utolsó felmérésre 2018. január 29. és 31. között került sor.

A preventív jellegű akció keretében a megye minden nagyobb városában gyűjtöttek adatokat arra vonatkozóan, hogy a járművezetők milyen arányban cserélték le a nyári gumiabroncsokat télire. A Győr-Moson-Sopron megye öt nagyvárosában végzett felmérés január végén az alábbi eredményt mutatta:

Győrben a közlekedők           92%                (december 90%)         (novemberben:68%) 

Sopronban                              96%                (december 90%)         (novemberben:72%)

Mosonmagyaróváron             82%                (december 81%)         (novemberben:85%) 

Csornán                                  83%                (december 72%)         (novemberben:38%)

Kapuváron                             73%                (december 69%)         (novemberben:76%)

cserélte le gépjárműve nyári gumiabroncsát télire.

A kampányban a baleset-megelőzési szakemberek felhívták a járművezetők figyelmét a téli gumiabroncsok használatának fontosságára, a gépkocsik megfelelő felszerelésekkel történő ellátására, valamint az évszakra jellemző időjárási viszonyok miatt előforduló veszélyekre.

A fenti adatokat összesítve elmondható, hogy a megyében január hónapban az ellenőrzött járművek 85,2% rendelkezett téli gumiabronccsal, míg decemberben ez a szám 80,4%, novemberben 67,8% volt. A tapasztalatok alapján levonható az a következtetés, hogy a megyében egyre többen cserélik le a nyári gumiabroncsaikat télire, és ez az arány a téli hónapokban folyamatosan növekszik.  


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>