Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Bódult állapotban vezetés veszélyei
2018-01-31 10:30 | GI
A kábítószer fogyasztás kizárja a biztonságos járművezetési képességet.

A bódító hatású szerek (ide értve a kábítószereket, a kábító hatású szereket, és bizonyos - bódultságot okozó - gyógyszerkészítményeket egyaránt; a továbbiakban: kábítószerek) fogyasztása rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a biztonságos járművezetői képességet, gyakran teljesen kizárja azt. Ezt támasztják elő a rendőri intézkedések és a közúti balesetek vizsgálatának tapasztalatai egyaránt. A kábítószerek káros élettani és vezetési képességre gyakorolt hatását más vizsgálatokkal is alá lehet támasztani, például laboratóriumi tesztekkel és szimulátorokkal – természetesen csak azokban az országokban, ahol az ilyen jellegű vizsgálatokat, kísérleteket jogszabály nem tiltja.

A kábítószer fogyasztás károsan hat fogyasztójának veszélyérzékelő és elhárító képességére, a rendszeresen változó forgalmi szituációk megfelelő kezelésére, és ezek a korlátok a kognitív és a motorikus funkciók működésében egyaránt jelentkeznek.

 

A kábítószereknek számos fajtájuk, típusuk ismert, melyek hatásai jelentősen eltérhetnek egymástól. Ami ugyanakkor közös bennük: az a rendkívüli kockázat, mely fogyasztójának a közúti közlekedésben való részvételekor automatikusan jelentkezik – akár gyalogosként, akár járművezetőként vesz részt az érintett a közlekedésben.

 

A tudatmódosító szereknek már kis mennyiségben történő fogyasztása is azonnali változásokat idéz elő, első sorban a szellemi funkciók vonatkozásában: megváltozik a járművezető viselkedése, értékítélete, egyensúlyi zavarok léphetnek fel, de a reakcióidő is meghosszabbodhat. Nagyobb mennyiségben (illetve koncentrációban) történő kábítószer fogyasztás esetén a motorikus képességek teljesen összeomolhatnak, mely következtében a jármű irányítása, és a manőverek végrehajtása ellehetetlenül. A kábítószertől befolyásolt járművezetőnek már az egyenes vonalú haladás, a sávtartás is jelentős problémának számít, míg az előzések, kanyarodások végrehajtása, és különösen a váratlanul megjelenő veszélyhelyzetek, illetve az egyidejűleg jelentkező forgalmi változások kezelése gyakran megoldhatatlan feladatot jelent.

A drogos befolyásoltság alatt lévő járművezetés olyan jelentős élettani hatásokkal is járhat, mely következtében az ilyen szert fogyasztó járművezető vakmerővé, önmagára veszélyessé válhat, a közúti közlekedés más résztvevőit pedig számára akár „célponttá” is teheti.

Számos nyugtató szedése esetén ellenjavalt a járművezetés, hiszen azok bódult állapotot idézhetnek elő. A nyugtatók általános tulajdonsága ugyanis, hogy lassítják az agyi tevékenységet, alacsony éberségi szintet és túlzott nyugodtságot okoznak, erősen korlátozzák a helyes helyzetértékelést, valamint hosszabbítják a cselekvési időt. A nyugtatókhoz hasonló hatásokkal jár az úgynevezett hallucinogén szerek fogyasztása.

A leírtak alapján úgy gondoljuk, egyértelmű, hogy a közlekedés biztonsága érdekében bódult állapotban lévő járművezetőnek nincs helye a közutakon!

Hazánkban a kábítószertől befolyásolt állapotban történő járművezetést jogszabály tiltja.

 

A hatályos KRESZ 4. §-a a járművezetés személyi feltételei sorában határozza meg, hogy „járművet az vezethet, aki a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.” Ugyancsak tilalmazott az üzemben tartó részéről a jármű vezetésének megengedése olyan személynek, aki az előző feltételeknek nem felel meg.

A bódult állapotban történő járművezetés bűncselekménynek minősül, és megalapozott gyanúja esetén büntetőeljárás veszi kezdetét. A Btk. 237. §-ba ütköző „Járművezetés bódult állapotban” bűncselekmény elkövetőjét a törvény alapesetben két év szabadságvesztés büntetéssel fenyegeti. Amennyiben a bódult állapotban lévő járművezető cselekményével súlyos testi sértést, vagy halált okoz, akkor a szankció súlyosbodik, mely maximális mértéke öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A kábítószer hatása alatti járművezetés – az ittas járművezetéssel együtt – a közutak második fő gyilkosának számít kontinensünkön. Ezért a TISPOL (European Traffic Police Network) évente két olyan európai szintű ellenőrzést szervez, egy-egy hét időtartamban, mely kifejezetten az alkoholtól, illetve kábítószertől befolyásolt állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul (A&D, azaz Alcohol and Drugs ellenőrzés). 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...