Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Drog és alkohol – együtt még veszélyesebb!
2018-01-26 08:13 | GI
A kábítószeres befolyásoltság alatt lévő járművezetők kétharmada szeszesitalt is fogyaszt a vezetés megkezdése előtt – állapítja meg egy belgiumi tanulmány.

Azoknak az elkövetőknek a háromnegyede, akiket Belgiumban kábítószer hatása alatti járművezetés elkövetése miatt jogerősen elmarasztaltak, úgy nyilatkozott, hogy kábítószer mellett szeszesitalt is fogyasztott, mielőtt a járművezetést megkezdte. Ez a súlyos megállapítás derül ki abból a tanulmányból, melyet a namur-i székhelyű AWSR (Vallon Közlekedésbiztonsági Ügynökség) végzett az elmúlt évben. Az érintett járművezetők többsége az alkohol tartalmú ital mellett főleg kannabiszt (marihuánát) fogyasztott, mielőtt a rendőrök közúti ellenőrzéskor, vagy baleset helyszínelése során tetten érték.

Minden tizedik elkövető úgy nyilatkozott, hogy az utolsó 12 hónapban legalább kétszer ült drog hatása alatt gépjármű volánja mögé.

Az elemzés elkészítését követően az AWSR különös aggodalmának adott a kábítószer hatása alatti járművezetéshez kapcsolódó kockázatok tudatlanságának igen alacsony szintje miatt. Az elkövetők mintegy fele ugyanis úgy gondolta, hogy a marihuána fogyasztás egyáltalán nem csökkenti a vezetési képességét, sőt, több olyan vélemény is volt, mely szerint a kábítószer dopping hatása még jót is tesz a reflexeknek.

Ezzel szemben az AWSR által elemzett adatok éppen arra mutatnak rá, hogy a kábítószer hatása alatt állók - többségükben fiatal férfiak - hatszor nagyobb eséllyel okoznak közúti balesetet más járművezetőkhöz képest. Amennyiben pedig a kábítószer fogyasztás szeszesital fogyasztásával társul, akkor a kockázatok drasztikusan emelkednek, és a baleset okozásának valószínűsége a 200-szorosára nő a nem befolyásolt járművezetőkhöz képest.

 

A kimagasló kockázatok miatt az AWSR szigorúbb szankciókat szorgalmaz azok számára, akik az ital és a kábítószer kombinációját vezetés előtt kombinálják, továbbá a jogszabály általi fenyegetettséget, a szankció mértékét a megnövekedett kockázatokkal arányosan javasolják meghatározni. Ezzel kapcsolatban a belga kormány az elmúlt év bejelentette, hogy 2018-ban kétszeresére tervezi emelni az ittas vezetőkre vonatkozó bírságok összegét, ezen túl felül kívánja vizsgálja az alkohol és kábítószer hatása alatt egyaránt álló, járművet vezető személyekre vonatkozó szankciók hatályos rendszerét.

 

Az említett intézkedéseken túlmenően elő kívánják írni az úgynevezett „alkoholzár” (alcohol interlock) kötelező jellegű alkalmazását a súlyos alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetők (1,8 g/l feletti BAC, azaz légalkohol értéknél), valamint a visszaeső ittas vezetők esetében (amennyiben BAC értékük az 1,2 g/l-t meghaladja).

 

Az alcohol interlock egy olyan készülék, mely a jármű beindítását előzetes légalkohol minta vételhez köti. Eszerint a járművezetőnek mindenképpen bele kell fújnia ebbe a speciális alkoholszondába ahhoz, hogy a járművel közlekedni tudjon. Amennyiben a levegőmintában az alkoholszint meghaladja a jogszabályban engedélyezett mértéket, úgy a jármű nem indítható be. 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...