Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Gyalogos áldozatok!
2018-01-22 13:06 | GI
Az elmúlt hétvégén három halálos kimenetelű gyalogos gázolás történt hazánk közútjain. Az új év első három hetében pedig már 11 gyalogos életét követelte a közúti közlekedés.

A 2018. január 19-21-i hétvégén három gyalogosan közlekedő személy indult el úti céljához úgy, hogy oda sajnos már nem érkezett meg. Pénteken este egy 68 éves férfit a fővárosban, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy személygépkocsi, nem sokkal később Galgahévíz lakott területén belül ütöttek el egy úttesten gyalogosan haladó 62 éves férfit, míg szombat kora reggel Debrecenben egy 81 éves hölgyet gázoltak el egy útkereszteződésben. Mindhárom eset közös jellemzője, hogy a balesetek éjszakai sötétben történtek, és az áldozatok mindegyike idős személy volt.

Az idén eltelt három hét során összesen 11 halálos kimenetelű gyalogos balesethez vonultak ki a különböző hatóságok munkatársai (rendőri baleset-helyszínelők, mentők, katasztrófavédelmi szakemberek stb.), míg tavaly azonos időszakban 7 ilyen esetet regisztráltak. Ezek az adatok is azt mutatják, hogy a téli időszak a gyalogosok közlekedésére az átlagosnál is nagyobb kockázatot jelent.

Minden közlekedőnek fontos tudnia, hogy a gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen baleset bekövetkezése esetén - testük védtelensége miatt - sérülési, illetve halálozási kockázatuk jelentősen nagyobb minden más közúthasználókhoz képest. A tapasztalatok szerint télen megnövekszik a gyalogos elütések száma, ami részben a kedvezőtlenné váló időjárási, látási és útviszonyok is visszavezethető. A balesetet azonban gyakorlatilag minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegő magatartás okozza.

A gyalogosok természetesen sokat tehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak közúti baleset áldozatává. Például megfelelő körültekintést követően haladjanak át az úttesten és csak azokon a helyeken, ahol elsőbbséggel rendelkeznek, haladásuk legyen folyamatos, soha ne lépjenek az úttestre féktávolágon belül, vagy ha a jelzőlámpa tilos jelzést mutat, továbbá ügyeljenek az észlelhetőségükre, ne álljanak „takarásban” és viseljenek feltűnő színű ruházatot, illetve védőmellényt.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!”
A fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül azokban az esetekben is, amikor az nem kötelező! A láthatósági mellény mellett, vagy a helyett a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.

Nem árt tudni, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére, figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A hétvégén elhunyt gyalogosok 62, 68, illetve 81 évesek voltak. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az idős embereknek általában már a látásuk és hallásuk is rosszabb, nem képesek valós módon érzékelni a közeledő veszélyt, s ez számos baleset forrása lehet. Sokuknak az ízületi és végtagfájdalmak, valamint egyéb rendellenességek miatt lassúbb a mozgása, tovább tart áthaladni az úttest egyik oldaláról a másikra, ami azt is jelenti, hogy tovább tartózkodnak az úton, s tovább vannak a veszélynek kitéve. Sok esetben már a türelmetlenség is jellemzi az idősek közlekedését, egy idő elteltével ugyanis már nem képesek kivárni, amíg szabad lesz részükre az út, s váratlanul lépnek le az úttestre.

Ezért is nagyon fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a látási és útviszonyokhoz, tekintettel az éjszakai látási viszonyokra, az esetleges ködös, csapadékos időjárásra. Az előzési szabályok megtartásával, a sebesség csökkentésével, és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző gyalogoselütések.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni az ilyen eseteket, még akkor is, ha azt a gyalogos figyelmetlensége idézte elő.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!  


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>