Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Európai ellenőrzések 2018-ban
2018-01-17 09:19 | GI
Idén is számíthatnak a gépjárművezetők európai szintű közúti ellenőrzésekre. A TISPOL 2018-ban kilenc nemzetközi akció végrehajtását tervezi.

A TISPOL (European Traffic Police Network) az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, melyet az Európai Közösségek Bizottsága kezdeményezésére 1996-ban hoztak létre. A jelenleg 28 ország több mint 200 rendőri szervezetét magába foglaló TISPOL legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez, melyek Európa területének jelentős részére kiterjednek. A TISPOL-ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre.

 

A TISPOL éves ellenőrzési terve alapján 2018-ban összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. Ezek az ellenőrzések alapvetően az olyan nemkívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak, és hozzájárulhatnak ahhoz a célkitűzéshez, hogy évtizedünkben 50%-kal csökkenjen a közúti halálos áldozatok száma.

A tagállamok képviselői által elfogadott tervek alapján 2018-ban az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, két alkalommal a sebességhatárok megtartását, hasonló időtartamban lépnek fel az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg a tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzésére három alkalommal kerül sor. Új elemként idén első alkalommal hirdették meg azt az ellenőrzést, mely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők felderítését és visszaszorítását tűzi ki céljaként.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeiknek és sajátosságaiknak megfelelően milyen időtartamban (három, vagy öt nap stb.) szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

A magyar rendőrség ezeket az akciókat jellemzően a közlekedési hatóság munkatársaival együttműködve hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén. Míg a közlekedési hatóság ellenőrzései alapvetően a jármű műszaki állapotának vizsgálatára, a rakomány rögzítésére és a szociális előírások (vezetési és pihenőidő megtartására) megtartására terjednek ki, addig a rendőrség különösen a személyi tényező (okmányok megléte, vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása stb.), a haladási sebesség, a biztonsági öv használat, valamint az egyéb KRESZ szabályok ellenőrzésére rendelkezik jogszabályi felhatalmazással. A részben eltérő ellenőrzési területekre tekintettel a magyarországi ellenőrzési időpontok meghatározása a két hatóság által közösen történik.

A TISPOL európai szintű közúti ellenőrzéseire 2018-ban az alábbi időpontokban kerül sor:

 

Február 26 – március 04: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Március 12-18: „Seatbelt” biztonsági öv-ellenőrzés

Április 16-22: „Speed” sebességellenőrzés

Június 04-10: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Július 23-29: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Augusztus 06-12: „Speed” sebességellenőrzés

Szeptember 17-23: „Focus on the Road” ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére

Október 15-21: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

December 10-16: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

 

A „Focus ont he Road” ellenőrzés bevezetése német és angol javaslatra, a tagállamok képviselőinek jóváhagyását követően valósult meg. Az új ellenőrzési terület szükségességének hátterében az áll, hogy egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, illetve a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket nevezik manapság gyűjtőnéven a közutak „csendes gyilkosainak”. Ebbe a körbe nem csak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS, vagy a hifi készülék kezelése, valamilyen kezelőszerv (például légkondícionáló) beállítása, vagy más hasonló tevékenység. A rendőri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet, vagy zenei klipet néznek az autó hifi képernyőjén, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr menet közben az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson.

 

Háttér

Az első TISPOL-ellenőrzést („Mermaid”, azaz „Sellő” néven) 1999-ben hajtották végre, mely a nehéz-tehergépjárművek forgalmát érintette. Az akkori tagviszonyoknak megfelelően az első akcióban még csak az Egyesült Királyság és a kontinens 6 környező országa vett részt.

2000-ben a „Mermaid” akció már európai szintű volt, majd a következő években az ellenőrzés területei is kibővültek (2002-ben alkohol-, drog- és autóbusz-ellenőrzés, majd 2003-tól sebesség és biztonsági öv kampányok vették kezdetüket).

A magyar rendőrség 2004-ben vált a TISPOL teljes jogú tagjává, és az európai szintű ellenőrzések végrehajtásában 2005 óta vesz részt.

A nemzetközi közúti ellenőrzések eredményeit és tapasztalatait az egyes rendőri szervek a TISPOL által előzetesen megküldött egységes ellenőrzési íveknek (táblázatoknak) megfelelően értékelik, majd az adatokat a TISPOL részére elektronikus úton továbbítják.

A beérkező adatok alapján a TISPOL európai szintű összesítést végez, és az eredményekről tájékoztatja a tagállamokat, valamint az Európai Bizottságot. Tekintettel arra, hogy a TISPOL a nyilvánosság-politikának is kiemelt jelentőséget tulajdonít, ezért valamennyi átfogó európai ellenőrzés végrehajtásáról sajtóközleményt jelentetnek meg.

 

 

  


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>