Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Tartsa tisztán!
2018-01-14 19:55 | GI
A szélvédők tisztántartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében.

 

Tél van, ilyenkor a csapadékok változatos formában jelennek meg. Az eső, a hó, a köd és az egyéb csapadékok, továbbá – főleg a hajnali órákban és reggel - a szélvédőkre ráfagyó jég megnehezíti, vagy akár lehetetlené is teszi a megfelelő kilátást a gépjárműből.

Számos közlekedési baleset következik be azért, mert a gépjármű vezetője nem lát ki megfelelően a gépjárműből, hiszen ilyenkor a vezető nem, vagy csak későn észleli a veszélyhelyzetet, vagy éppen félreértelmezi az adott közlekedési szituációt. Ezért a szélvédők rendszeres tisztántartása elengedhetetlenül fontos annak érdekében, hogy ne váljunk baleset okozójává, részesévé a közutakon.

 

Fontos tudni, hogy a közúti közlekedés résztvevői a biztonságos közlekedéshez szükséges információk túlnyomó többségét, mintegy 90% látás útján szerzik meg. A közlekedési környezet beláthatóságát, valamint az észlelhetőséget azonban számos tényező befolyásolja. Ezek sorában megemlíthetjük a haladási sebességet (minél gyorsabban haladunk, annál jobban szűkül a látómezőnk), az időjárási és napszaki viszonyok változásait, a világítási eszközök működőképességét, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a szélvédők állapotát, azok tisztított és párátlanított voltát.

 

A baleseti és rendőri intézkedési tapasztalatok azt mutatják, hogy elindulás előtt sokan nem, vagy csak részben tisztítják meg a gépjármű szélvédőit, és általában megelégednek a felületes törléssel, vagy az ablaktörlő lapátok használatával. Pedig ez nem elég! A biztonságos közlekedéshez, a megfelelő kilátáshoz, a forgalmi helyzet valós felméréséhez arra van szükség, hogy a szélvédők teljes felülete (kívül-belül, elől-hátul, a jobb és baloldalon egyaránt) tiszta legyen, s ugyanez mondható el a visszapillantó tükrök vonatkozásában is.

A szélvédők hó- és jégtelenítése, az üvegfelületen lévő szennyeződések eltávolítása alapvető fontosságú, ugyanakkor ezzel a járműből való kilátás még nem teljes körű. Sokan megfeledkeznek ugyanis a szélvédők (különösen az első szélvédő) belső felületének rendszeres megtisztításáról. Amennyiben a tisztítást több hétig, esetleg hónapokig elhanyagoljuk, az üveg belső felületén finom por és egyéb szennyeződés rakódik le, mely az idő haladtával egyre vastagabb réteget képez. Jelentősen rosszabb a helyzet, ha a gépkocsiban utazók között dohányos is akad, ugyanis a dohányfüst fokozza a belső szennyeződésréteg kialakulását. Ez a szennyeződés normál nappali körülmények között nem mindig zavaró, ugyanakkor ha szemből erős fény érkezik – mely lehet akár hegyes szögben érkező napfény, vagy szemben közlekedő jármű fényszórójából érkező fény – nem csak korlátozhatja a gépkocsiból való kilátást, hanem szélsőséges esetben akár másodpercekre el is vakíthatja a vezetőt.

Az említett szennyeződésréteg mellett hasonlóan veszélyes, amennyiben a gépkocsi utastere a hűvös, vagy hideg időben - általában +5 C ̊ alatt – bepárásodik, és a járművel a szélvédőre lerakódott vízcseppek eltávolítása, párátlanítása nélkül indulunk útnak, kapcsolódunk be a forgalomba. A vízcseppek egyrészt megnehezítik a járműből való kilátását, másrészt megtörik az utastérbe érkező fényt, felerősítve annak vakító hatását.

A közúti balesetek, személyi sérülések és halálesetek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy valamennyi vezető tisztítsa meg gépjárműve ablakfelületeit, és végezze el a belső párátlanítást még a megindulás előtt!

A tökéletes párátlanítás érdekében:

- kapcsolja be a hátsó szélvédő fűtőszálait,

- a fűtéssel együtt használja a légkondicionáló berendezést (mely köztudottan szárító hatású),

- és csak akkor induljon el, ha valamennyi szélvédőn tökéletesen kilát!

Ne feledkezzenek meg a visszapillantó tükrök, valamint a gépkocsi fényjelző és világító berendezéseinek rendszeres tisztántartásáról sem!

Az első szélvédők tisztasága a jármű menete közben kizárólag megfelelő állapotú ablaktörlő lapátokkal szavatolható. Fontos tudni, hogy a lapátok gumifelülete az idő előre haladtával elöregszik – főleg, ha a gépkocsi nem zárt garázsban parkol – és a megkeményedett, vagy töredezett gumi már nem képes feladatának elvégzésére. Ezért az ablaktörlő lapátok időnként cserére szorulnak.

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...