Enyhe tél – több áldozat!
2018-01-09 21:51 | GI
Az új év meglehetősen kedvezőtlenül indult a közúti közlekedésbiztonság szempontjából.

Az év első hét napja során, azaz 2018. január 01 és 07 között összesen 15 fő vesztette életét a hazai közutakon. Az áldozatok száma csaknem kétszer több, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 8-an haltak meg közúti baleseten az első héten).

A 15 főből 4 fő volt gyalogos: közülük 2 embert sínhez kötött jármű (HÉV szerelvény, illetve villamos) gázolt el, 1-1 főt pedig lakott területen belül, illetve kívül ütött el egy személygépkocsi. Az összes többi esetben személygépkocsi (és esetleg más gépjármű) volt érintve a balesetben.

Nagyon beszédes az, hogy a „gépjárműves” halálos balesetekben szinte kivétel nélkül személyépkocsi tért a menetirány szerinti bal oldalra (mert a vezető elvesztette uralmát a jármű felett, megcsúszott, vagy szabálytalanul előzött) és ott összeütközött a szemből érkező gépjárművel, személygépkocsival, autóbusszal, vagy tehergépkocsival. Két esetben pedig a személygépkocsi lesodródott az útról, majd fának, illetve villanyoszlopnak ütközött.

Az évtizedes szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy a téli időjárás alakulása jelentősen kihat a közúti balesetek jellegére, azok súlyosságára, ezen belül az áldozatok számára. Amennyiben a tél enyhe, és a közlekedést befolyásoló viszonyok kedvezőbbek az évszakra jellemző általános körülményeknél, abban az esetben nő az utakon az átlagos haladási sebesség, és a magasabb elütési, vagy ütközési sebesség gyakrabban jár súlyos, vagy halálos kimenetellel. Ezzel szemben a hideg tél, a havazás, a hólepte, vagy jeges utak, valamint a köd jelentősen lassítják a forgalmat, és a lassúbb haladás következtében a balesetek átlagos súlyossági foka is csökken, így a balesetek többsége anyagi kárral, vagy könnyű sérüléssel végződnek.

Az idei enyhe tél minden bizonnyal rányomja a bélyegét a kedvezőtlen baleseti statisztikára, az áldozatok eddig mért viszonylag magas számára. Tekintettel arra, hogy a rendőrség, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kifejezett szándéka a közúti balesetek számának csökkentése, az emberi életek megmentése és a személyi sérülések megelőzése, ara kérünk minden közlekedőt, hogy fogadják meg következő tanácsainkat.

A közlekedésbiztonsági kockázatok egyik része az útviszonyok eltérőségéből adódik. Éppen ezért a legfontosabb, hogy a téli hónapokban akkor se vezessenek úgy, mint az év melegebb, szárazabb évszakaiban, ha éppen nincs hó, vagy ha az időjárás jóval enyhébb, mint az ilyenkor jellemző. Ugyanis az enyhe tél kifejezetten szeszélyes lehet, és a téli közlekedésre jellemző kockázatok korántsem szűnnek meg. Az enyhe nappali idő ellenére a hajlani, reggeli órák fagyosak lehetnek, az utak jegessé, csúszóssá válhatnak, továbbá a jeges útfelület bizonyos helyeken – például erdei utakon, hegyi szakaszokon, hidakon, felüljárókon, útkanyarulatokban fás, vagy ligetes részeken stb. - akkor is megmaradhat, ha a hőmérséklet egyébként pozitív értéket mutat.

A kockázatok más része a látási viszonyok romlására, ezen belül különösen a nappali időszak rövidségére, az éjszakai időszak hosszabbodására vezethető vissza. Ezt igazolja az a tény, hogy az év első hét napja során a halálos áldozatot követelő balesetek kivétel nélkül sötétben (napkelte előtt, vagy napnyugta után) következtek be. Minden közlekedőnek fontos tudnia, hogy télen megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

A gépjárművel történő biztonságos közlekedéshez a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők tisztasága, fényszórók tisztán tartása stb.). 

Vezetéskor a fogjuk stabilan, két kézzel a kormányt és figyelmünket összpontosítsuk folyamatosan az útra. Télen vezessünk lassúbb tempóban és tartsunk nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság jelentősen megnő.

Lehetőleg mellőzzük az előzést, és vegyük fel a forgalom biztonságos dinamizmusát. Előzéskor lassan, fokozatosan váltsunk forgalmi sávot, és számítsunk az eltérő tapadású felületek változására.

Nagyon fontos a „sportos” vezetési stílus mellőzése. Gyorsításkor óvatos, lassú gázadást, lassításkor pedig finom fékezést alkalmazzunk, kerülve a vészfékezést. Ugyancsak mellőzzük a hirtelen végrehajtott manővereket, és az intenzív kormánymozdulatokat.

Amennyiben számítanunk kell az utakon jegesedésre, csúszós útszakaszokra, abban az esetben soha ne kapcsoljuk be a tempomatot, mert utóbbi esetben a gépjármű megcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami megakadályozhatja a korrigálás lehetőségét, a baleset elkerülhetőségét.

Ha a jármű valamilyen irányban sodródni kezd, a stabilitás gázelvétellel, apró, nagyon finom ellenkormányzással, esetleg lassító fékezéssel szerezhető vissza.

Különös óvatossággal közlekedjünk a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor. A télre jellemző hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjük meg a lassítást, ha a zebra környezetében olyan gyalogost látunk, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet.

Különösen lakott területen kívüli közlekedésnél fényvisszaverő mellényt (ruházatot) nem viselő gyalogosok, kerékpárosok megjelenésére is számítani kell, tekintettel arra, hogy a tapasztalatok szerint a kötelező előírások ellenére sokan nem viselik ezt az életmentő hatású reflektív védőeszközt.

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!  


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>