Boldog Új Évet!
2017-12-29 19:34 | GI
Józan Szilvesztert a közutakon, és balesetmentes új esztendőt kíván mindenkinek az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

Ünnepelni csak felelősségteljesen szabad! Különösen vonatkozik ez a közúton közlekedőkre. Az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy az évforduló napjaiban sajnos többen ülnek ittasan a volán mögé az év más időszakaihoz képest. Amíg Karácsonykor – Szenteste kivételével – a rokonaikat, szeretteiket felkeresni szándékozók tízezrei, a forgalom növekedése és az utak viszonylagos zsúfoltsága rejti a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot, addig Szilveszterkor, valamint Újév napján az ittasan okozott közúti balesetek számában figyelhető meg jelentős növekedés.

Talán nincs olyan ember, aki az óév végét és az új esztendő kezdetét valamilyen módon ne ünnepelné meg. Valaki otthon marad és TV-t néz, nagyon sokan partira, valamilyen buliba mennek, és magas azoknak a száma is, akik a szilveszteri estét – és esetenként az újév hajnalát – legalább részben az utcán töltik, a felhőtlen ünneplés reményében. A Szilveszter elmaradhatatlan kellékei a jó hangulat, a petárdák, vagy más robbanó alkalmatosságok, a virsli, a lencsefőzelék, a pezsgő, és az úgynevezett „a” betűvel kezdődő italok.

A bulizás és az utcai szilveszterezés különösen jellemző a fiatalabb korosztályok tagjaira, akik szeszes ital fogyasztása nélkül is a közúti közlekedés kiemelten veszélyes korcsoportjának számítanak – a baleseti statisztikákra tekintettel.

Az ünnepléssel, a szórakozással és a jó kedvvel kapcsolatban maximálisan egyet lehet érteni. Ugyanakkor az már nagyon nagy gond, hogy ilyenkor a szeszesital fogyasztás és az azt követő autóvezetés sokak szemében a „még belefér” kategóriába tartozik, gondolva, hogy „úgy sem lesz semmi baj”.

Főként őket szeretnénk tájékoztatni arról, hogy márpedig az alkohol és a biztonságos járművezetés bizony összeegyeztethetetlen fogalmak!

Nem véletlen, hogy az ittas járművezetés az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a közutak második legfőbb gyilkosának számít (ezen a szomorú listán csak a gyorshajtás előzi meg).

Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszesital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik. El kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy az alkohol fogyasztását követő néhány órás pihenés, vagy nehéz, zsíros étel fogyasztása „csodát tesz”. Mert ezek az állítások nem fedik a valóságot.

Szilveszterkor és Újév napján a bizonytalan úttartásra, valamint az elégtelen helyzetfelismerésre utaló frontális balesetek, árokba csúszások, fának ütközések, elsőbbség meg nem adások, gyalogos gázolások, vagy éppen az ünneplő tömegbe való behajtások igazolják azt, milyen veszélyes ittas állapotban a volán mögé ülni, különösen, ha a gépkocsiban „emelkedett” hangulat uralkodik.

Kérjük ezért, hogy az évforduló napjain se vezessenek ittasan, még az enyhébb alkoholtartalmú italok fogyasztásától is óvakodjanak, ha vezetni fognak.

Ügyeljenek arra, hogy az évfordulót mindenki épségben és egészségben ünnepelhesse, és ne árnyékolhassa be baleset, sérülés, vagy tragédia az új év első napjait!

 

Balesetmentes új esztendőt kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>