Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Vigyázz otthon, hogy sose érjen baj!
2017-12-28 13:37 | GI
Nógrádi Gábor gyermekeknek szóló könyve hasznos tanácsot ad a nem kívánatos események megelőzésére.

Nógrádi Gábor: „Vigyázz otthon, sose érjen baj!” című könyve a legkisebbekhez, a gyermekekhez szól. A Cakó Ferenc grafikáival díszített képeskönyv gyakorlatilag nem más, mint a legfontosabb tanácsok gyűjteménye a gyerekek – és nem utolsó sorban szüleik – részére. Ezek a humoros, tréfás rajzokkal gazdagon illusztrált környezetbe illesztett tanácsok arra irányulnak, hogy a gyermekeket érintő otthoni, a szabadidős tevékenységhez kötődő, valamint a közlekedési balesetek megelőzhetőek legyenek.

Figyelmezteti az olvasókat, mire vigyázzanak a gyerekek otthon, a közlekedésben, a kiránduláson, nyaralás közben, vagy télen, illetve hogyan óvják meg magukat idegen emberek zaklatásától, támadó állatoktól, mérgező növényektől, vihartól, tűztől, víztől stb. A könyv ezáltal baleset- és bűnmegelőzési célzatú is.

Közlekedésbiztonsági vonatkozásból kiemelhető a biztonságos kerékpározással kapcsolatos fejezet, mely közvetlen párbeszéd keretében, a gyermekek nyelvén szólva közvetíti a mondani valót. Ízelítőül olvassunk el egy részt a könyvből: 

„− Oké, Papa! – legyintett Beni. – Gondolom, figyelmeztetni akarsz minket, hogy ne biciklizzünk ki a nyitott kapun.

− Igen, és…!

− …még azt akarod mondani, hogy toljuk ki a biciklit óvatosan, és nézzünk szét, mielőtt felpattanunk rá, ugye?

− Igen, meg…! − ...azt is mondani akarod, hogy sisak nélkül fel se szálljunk a bringára, mert a fejünk olyan törékeny, mint egy tojás. És persze a térdvédő sem árt!

− Na, persze, de...

− …azt is akarod mondani, hogy legyen a bicónkon világító fehér lámpa elől, vörös lámpa hátul.

− Igen, helyes, ezt is, és…!

− …a kerekeken – vágott köz be Beni − legyen sárga küllőprizma, a kormányon csengő, meg két egymástól független fékkar.

− Pontosan! De…

− …azt is mondani akarod – csacsogott Saci −, hogy az udvaron is óvatosan biciklizzünk, mert ott is történhetnek balesetek. Eleshetünk, és egymásnak vagy a kutyának ütközhetünk.”

A könyv megjelenését az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) támogatta. Annak érdekében, hogy a könyv a lehető legtöbb gyermekhez és felnőtthöz eljusson, az ORFK-OBB a kiadványt – a szerzők előzetes engedélyével - a honlapjára is kihelyezi, ahonnan pdf formátumban letölthető.

Kifejezett célunk, hogy előzzük meg a gyermek baleseteket, és ennek érdekében minden hasznos módszert és lehetőséget meg kívánunk ragadni!

Mert hát mindenki tudja: az ördög nem alszik!

 

  


Vissza