Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Boldog Karácsonyt!
2017-12-22 14:47 | GI
Balesetmentes, békés és meghitt karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Hazánkban a legtöbbek számára a Karácsony a legszebb ünnep. Az ünnepek előtti bevásárlási roham véget ér, mindenki otthonába távozik, az utca képe megnyugszik, december 24-én az esti órákban pedig alig közlekedik gépjármű az utakon. A forgalom jelentős csökkenésével párhuzamosan ilyenkor viszonylag kevés baleset történik – szerencsére, hiszen mindenki békességben, és nyugalomban kívánja eltölteni a Karácsonyt.

 

Ám a Szenteste elmúltával, december 25-én és 26-án családok ezrei kelnek útra, s indulnak el szülőkhöz, testvérekhez, rokonokhoz, avagy más hozzátartozókhoz, ünnepelni a Karácsonyt és megajándékozni szeretteiket.

A közúti forgalom hirtelen zsúfolttá válik, az utak „megtelnek”, és ez sajnos a baleseti kockázat növekedésével is jár. Arra kérünk minden közlekedőt, legyenek türelmesebbek az utakon, induljanak korábban útnak, számoljanak hosszabb menetidővel, és hallgassák rendszeresen a közlekedési információkat. Az esetleges torlódásokra is felkészülve javasoljuk, hogy feltöltött üzemanyagtankkal és ablakmosó tartállyal induljanak útra, és legyen a gépkocsiban mindig meleg ital, pléd, valamint azok a gyógyszerek, amelyekre szükségük lehet.

A téli útviszonyok miatt fontos, hogy haladjanak lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot, és tartsák meg a szabályokat. A plusz veszélyek értelmetlen bevállalásával legfeljebb néhány perces előnyhöz juthatnak, viszont fennáll annak a kockázata, hogy az egész karácsonyi programot át kell szervezni, mert csak késéssel, vagy egyáltalán nem érnek el úti céljukhoz. Kérjük, hogy soha se vezessenek ittasan, még a forralt bor fogyasztásától is óvakodjanak, ha vezetni fognak. Különösen érvényes ez a kérés az évforduló napjaira, amikor a tapasztalatok szerint az ittasan járművet vezetők száma sajnálatos módon meggyarapodik, s ennek következtében súlyos kimenetelű balesetek történhetnek.

Legyenek a közúti forgalomban előzékenyek, udvariasak, s fokozottan ügyeljenek a közlekedés védtelen képviselőire, a gyalogosokra.

Az ORFK-OBB azt kívánja, hogy soha senkit ne érjen baleset, mindenki térjen haza épségben, s ne a személyi sérülések, a tragédiák valamint az összetört gépkocsi legyenek a meglepetések a fenyőfa alatt.

Tegyünk meg mindent ennek szellemében, hiszen az emberi életnél nagyszerűbb és fontosabb tényező nem létezik!

 

Boldog Karácsonyt és balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>