225 ittas gépjárművezető
2017-12-22 08:54 | GI
A TISPOL karácsony előtti Drugs&Alcohol európai akciója során hazánkban több mint 47 000 járművezetőt ellenőriztek. Összesen 225 gépjárművezetőt találtak ittasnak, míg 1 fő esetében bódult állapotban történő járművezetés gyanúja merült fel.

Európában egy héten át, Magyarországon pedig 2017. december 17 és 19. között tartottak azok a közúti ellenőrzések, melyet a TISPOL (European Traffic Police Network) szervezett. A Drugs&Alcohol (D&A) kampány a kilencedik, egyben utolsó volt az idei TISPOL európai ellenőrzések sorában.

A D&A ellenőrzés kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányult. Ennek oka, hogy az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban a legveszélyesebb jogsértések közé tartoznak.

Az akcióban a TISPOL-hoz tartozó 27 európai ország rendőri szervei vettek részt. A döntő többségében uniós tagállamok mellett a Norvégia, Svájc, valamint Szerbia közlekedési rendőrei is csatlakoztak a kampányhoz. A nemzetközi eredmények még nem ismertek, de Magyarországon a rendőrség már összesítette a TISPOL ellenőrzés adatait.

Ezek szerint az akció három napja alatt 47 361 gépi meghajtású jármű vezetőjét vonta ellenőrzés alá a rendőrség. Közülük 147 fő ellen indult büntetőeljárás ittas járművezetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt (Btk. 236. §), míg további 57 fő esetében – bűncselekményi szintet el nem érő  ittasság miatt – közigazgatási eljárás vette kezdetét. Bódult állapotban történő járművezetés megalapozott gyanúja miatt a rendőrök 1 járművezetővel szemben kezdeményeztek büntetőeljárást (Btk. 237. §).

A hétvégi akció során a nem gépi meghajtású járművek vezetőit is ellenőrizték (kerékpárosokat, állati erővel vont járművek vezetőit stb.). Az utóbbiak közül 582 fővel szemben alkalmaztak alkoholszondás ellenőrzést. 20 fő esetében a szonda szabálysértési szintű ittas befolyásoltságot állapított meg (azaz a légalkohol koncentráció mértéke 0,25 mg/l alatt volt), míg 1 fő ellen indult közigazgatási eljárás (0,25 mg/l feletti légalkohol koncentráció miatt).

A TISPOL a „Drugs&Alcohol” kampányát tradicionálisan a Karácsony előtti időszakban szervezi meg, tekintettel a zsúfolt utakra, a közlekedők védelmére, s arra, hogy a Karácsonyt mindenki szerettei között, békésen és épségben tölthesse. Kérjük a járművezetőket, hogy az emberi élet védelme érdekében a karácsonyi ünnepek és az évforduló időszakában se fogyasszanak szeszesitalt, vagy bódító hatású szert jármű vezetése előtt, vagy alatt.

Érdemes tudni, hogy bódító, a biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is (különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe). Ezért kérjük, hogy ilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt se szedjen akkor, ha járművet kíván vezetni. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett készítmény károsan befolyásolja a vezetést,  kérjük olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődjön az orvosánál, a legközelebbi patikában, vagy egyszerűen csak az Interneten!

 

 

Balesetmentes közlekedést és békés, boldog ünnepeket kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>