Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Alcohol&Drugs kampány Európában
2017-12-15 11:08 | GI
A TISPOL karácsony előtti „Alcohol&Drugs” közúti ellenőrző kampánya az ittas és a bódult állapotban vezetőktől kívánja megvédeni a közúton közlekedők millióit Európában.

Egy hét időtartamú európai közúti ellenőrző akció vette kezdetét december 11-én a reggeli órákban. A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett „A&D”, azaz „Alcohol and Drugs” kampány vasárnap estig, december 17-án 24 óráig tart. Az akcióban mintegy 27 európai ország vesz részt. A döntő többségében uniós tagállamok mellett a Norvégia, Svájc, valamint Szerbia közlekedési rendőrei is csatlakoznak a kampányhoz.

Magyarországon az autósok december 15-tól 17-ig, azaz péntektől vasárnapig számíthatnak a fokozottabb közúti alkoholszondás ellenőrzésekre. Az országos szintű akció napjai idén is a hétvégi bevásárlások időszakára esnek.

Az „A&D” kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányul. Az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban törvénysértő, az ilyen jogsértések pedig a legveszélyesebbek közé tartoznak. Az ittas vezetés Európában a közutak második fő gyilkosa (a gyorshajtás után), bár vannak olyan országok – pl. Franciaország-, ahol a hivatalos adatok szerint a halálos balesetek többségét ittas személy okozza.

Az alkohol közismerten rendkívül károsan hat a vezetési képességre. Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

A TISPOL az „Alcohol&Drugs” kampányát tradicionálisan a Karácsony előtti időszakban szervezi meg, tekintettel a zsúfolt utakra, a közlekedők védelmére, s arra, hogy a Karácsonyt mindenki szerettei között, békésen és épségben tölthesse. Kérjük a járművezetőket, hogy az emberi élet védelme érdekében soha ne fogyasszanak szeszesitalt, illetve bódító hatású szert járművezetés előtt, vagy alatt (kábítószert pedig azt követően se).

Érdemes tudni, hogy bódító, a biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak a szeszesitaloknak és a kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is (különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe). Ezért kérjük, hogy ilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt se szedjen akkor, ha járművet kíván vezetni.

Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett készítmény károsan befolyásolja a vezetést,  kérjük olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődjön az orvosánál, a legközelebbi patikában, vagy egyszerűen csak az Interneten! 


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>