Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Iskolarendőr Szakmai Nap
2017-12-12 20:53 | GI
A IV. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap rendezvényére 2017. december 12-én került sor.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 2017.december 12-én rendezte meg a „IV. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap”-ot az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházának nagy auditóriumában. A rendezvényt Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány úr nyitotta meg, majd elismeréseket adott át a 2017. évben kiemelkedő munkát végző iskola rendőröknek.

Ezt követően a résztvevők előadásokat hallgathattak meg. Az előadások keretében ismertetésre került többek között a „Biztonság hete” program, az emberi tényező szerepe és jellemzői a hazai közlekedésbiztonságban, a kommunikáció hatékony és változatos módszerei, egy sikeres Csongrád megyei kampány („Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!”), a „Bringaakadémia” program által nyújtott lehetőségek, valamint az Alpha 1 PRO humanoid robot preventív célokra való felhasználása.(Az előadások anyagai letölthetők különböző formátumokban a cíkk alján elhelyezett linkekről).

A rendőrség 2008. szeptember 01-jével hirdette meg „Az iskola rendőre" programot, amely az eddig eltelt kilenc év tapasztalatai alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. A program célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

 

 

A rendőri munka egyik fontos elemeként idén a szeptemberi tanévkezdéssel egy időben az iskolarendőrök is megkezdték feladataik végrehajtását, speciális szolgálati feladataik ellátását. 

Köztudott, hogy az iskoláskorúak biztonságos közlekedése kiemelt odafigyelést követel. Ennek oka többek között, hogy a tanulók koruknál fogva a közlekedés legveszélyeztetettebb képviselői közé tartoznak, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői.

Az iskoláskorúakra általában jellemző, hogy még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, kevésbé érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért rájuk mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van, külön is kiemelve a tanintézetek környezetét.

Ugyanakkor az iskoláskorúaknak van még egy rendkívül fontos tulajdonságuk: ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzésére, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ez a tény vissza nem térő lehetőséget jelent a közlekedésre nevelésben, a helyes közlekedési magatartás kialakításában.

A fiatalok számára az első számú magatartásmintát általában a szülők szolgáltatják, ugyanakkor a felmérések és a kutatások egyértelműen igazolják, hogy az iskoláskorúak a közúti közlekedéssel kapcsolatos információkat leginkább a rendőrtől, az iskola rendőrétől fogadják el. Ez a visszajelzés egyértelműen igazolja az iskolarendőri szolgálat létjogosultságát.

 

A 2017/2018-es tanévben az „Az iskola rendőre" programban közel 3000 iskolarendőr segíti a program végrehajtását a különböző általános és középfokú tanintézetben. 

Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik fáradtságot nem kímélve, aktívan vettek részt az iskolarendőr programban, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a prevenció területén, továbbá biztosította a résztvevőket arról, hogy „Az iskola rendőre” program a jövőben is a kiemelt rendőri feladatok között szerepel. 

Az eseményen készült fotók megtekinthetők a képgalériában!

"KEVE" előadás - ppsm formátum

Beszámoló az "Iskola rendőre" és a "Biztonság hete" programokról (Berzai Zsolt c.r. alezredes) ppt formátum

Iskolarendőr konferencia (Berzai Zsolt c.r. alezredes) ppt formátum

Kerékpáros közlekedésre nevelés - pptx formátum

Tar Tímea Tünde előadása a hatékony kommunikációról - ppt formátum 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...