Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Egy sikeres nemzetközi együttműködés
2017-12-12 10:53 | GI
A román-magyar közlekedésrendészeti együttműködés bemutatása.

Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője és Bracea Florentin r. dandártábornok, a Román Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Igazgatóság igazgatója 2017. december 12-én Ártándon hivatalos megbeszélést folytatott, valamint közös sajtótájékoztatót tartott. A rendezvényen értékelték a magyar-román közlekedésrendészeti együttműködés eredményeit, és bemutatták azokat az új kiadványokat, mely tájékoztatják a Magyarországra utazó román, valamint a Romániába utazó magyar járművezetőket a szomszédos ország területén érvényes főbb közlekedési szabályokról és a várható szankciókról.

Magyarország és Románia közös államhatárának közelében a magyar és román gépjárművezetők által okozott közúti közlekedési balesetek számának csökkentésére 2013. március 1-jén aláírt Együttműködési Terv alapján az érintett négy magyar határmenti megyei rendőri szerv évről évre tervszerűen hajtja végre feladatait. A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a szervezeteink közötti együttműködés gördülékeny, az ellenőrzések helyszíneinek, időpontjainak egyeztetése problémamentesen történik. Az ellenőrzésben részt vevők minden esetben figyelembe vették a külföldiek által leginkább igénybevett útvonalakat, az aktuális ünnepek időpontjait, ennek megfelelően a jelentős közúti forgalmat generáló eseményekhez igazították a rendőri jelenlétet. Kiemelt időszakok voltak az idegenforgalmi szezonok, az ünnepi időszakok, illetve a vendégmunkások szabadságolási időszakai is.

Az Együttműködési Tervnek fontos és hasznos eleme, hogy a rendőrök a másik ország területén a közúti közlekedési ellenőrzésekben több alkalommal részt vehettek, illetve az ellenőrzések során a nyelvi akadályok leküzdésében segítettek, mely megkönnyítette az intézkedéseket, de emellett megismerhették a szomszédos ország rendőreinek munkáját is.

Az Együttműködési Terv alapján végrehajtott ellenőrzések tapasztalatait összegezve megállapítható, hogy:

-        - az ellenőrzés alá vont járművek száma 2016-ban 35%-kal emelkedett, az előző évek adataihoz képest, így az ellenőrzések intenzitása javult. Míg 2014-ben és 2015-ben
23-24000 ezer, addig 2016-ban már több mint 32 000 volt az ellenőrzött járművek száma.

-        - az ittas vezetés elleni fellépés hatékonynak értékelhető, az ittas járművezetők számának alakulása csökkenő tendenciát mutat. Az ellenőrzött járművek számának emelkedése ellenére az ittas járművezetők száma évről évre csökkent. Míg 2014-ben 31 fővel (melyből 2 fő volt román állampolgárságú) szemben intézkedtek ittasság miatt a magyar rendőrök, addig 2016-ban összesen 11 fővel szemben kezdeményeztek intézkedést ittas járművezetés miatt, melyből 1 fő volt román állampolgárságú.

-        - a biztonsági öv viselésével kapcsolatosan felfedett szabálytalanságok száma számottevően nem változott, évente 90-100 között van;

-        - a szállítható személyek számához kapcsolódóan felfedett szabálytalanságok száma viszont jelentősen emelkedett, kiemelendő, hogy a román állampolgárságú elkövetők száma állapítható meg magasabb számban. Míg 2014-ben 13 (2 magyar, 11 román), addig 2016-ban már 25 (7 magyar, 18 román) esetben volt fellelhető az ilyen jellegű szabálysértések száma;

-        - a felfedett megengedett legnagyobb össztömeg túllépések száma az évek folyamán változó volt. 2014-ben 36 (9 magyar, 27 román), 2015-ben 23 (16 magyar, 7 román), 2016-ban pedig 34 (16 magyar, 18 román) volt a jogsértők száma. Ezek alapján kijelenthető, hogy a járművek megengedett legnagyobb össztömegének túllépése mind a magyar, mind a román honos járművek esetében továbbra is gyakori;

 - az ellenőrzött járművek számát tekintve évről évre magas arányban van a rossz műszaki állapotú járművek vezetőivel szemben megvalósult intézkedések száma. A 2014. évben feltárt jogsértések (361) száma 2015-re csökkent (262), de 2016-ra már számottevően emelkedett. A 2016-ban a jármű rossz műszaki állapota miatt megbírságolt 366 gépjárművezető közül 264 volt magyar és 102 román állampolgárságú (e tekintetben ez a megoszlás volt jellemző a korábbi évek adataira is). 

 

Az összehangoltan végrehajtott ellenőrzések folytatása, az Együttműködési Terv hatályban tartása a fenti tapasztalatok alapján továbbra is indokolt. 

A Román Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Igazgatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály közötti együttműködés keretén belül 2017. szeptember 12-én Bracea Florentin r. dandártábornok úr szakmai megbeszélésen vett részt Óberling József r. ezredes úrral a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálatánál. A szakmai megbeszélés témája a Szolgálat működésének megtekintése, az objektív felelősség ügyfeldolgozás menetének bemutatása volt.  

A megbeszélésen elhangzottaknak megfelelően a romániai közúti közlekedés néhány fontos szabályával, valamint a hatályos szankciórendszerrel kapcsolatban az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság egy szóróanyagot készített „Hasznos tanácsok a Romániában történő közúti közlekedéshez” címmel, melyről külön cikkben olvashatnak az érdeklődők

Az ORFK-OBB a hatályos jogszabályokról a nem magyar állampolgárok tájékoztatása céljából más balesetmegelőzési kiadványokat is készített (Autópálya – téli, nyári – kisokos, 7,5 t előzni tilos). Ezek a szóróanyagok többféle nyelven készültek (több 10 000 példányban).

A személysérüléses közúti közlekedési baleseteket vizsgálva megállapítható, hogy a román állampolgárok által okozott közúti közlekedési balesetek száma, köztük a halálos kimenetelű balesetek száma az elmúlt évek alatt nagyságrendileg nem változott. Azonban az idei I-XI. hónap vonatkozásában mutatkozó halálos kimenetelű balesetek magas száma miatt is folytatni szükséges a közös tevékenységet. A román állampolgárok által okozott balesetek részletes adatait a mellékelt táblázat tartalmazza.

  2016 2017*
  Halálos Súlyos Könnyű Össz Halálos Súlyos Könnyű Össz
Szgk 7 59 95 161 14 40 74 128
Tgk 6 7 20 33 14 20 41 75
Busz 0 2 2 4 2 1 0 3
Egyéb 0 0 0 0 0 0 0 0
Összesen 13 68 117 198 30 61 115 206
*rendőrség előzetes adatai 2017. I-XI.          

 

  


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>