Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Drog gyorstesztek Hollandiában
2017-12-05 17:09 | GI
Néhány hónapja vezették be a nyálminta vételére épülő gyorstesztek alkalmazását Hollandiában.

Kontinensünkön legutóbb Hollandiában kezdték meg az úgynevezett nyáltesztek használatát a bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére. A kábítószerek, kábító hatású szerek és bizonyos – a biztonságos járművezetést kizáró – gyógyszerkészítmények szedése Hollandiában is a legnagyobb közúti kockázatok közé tartozik, amennyiben a jármű vezetője ilyen szer hatása alatt a közúti forgalomban részt vesz.

Köztudott, hogy Hollandiában bizonyos „light” drogok fogyasztása meghatározott feltételek esetén nem minősül jogsértő cselekménynek, így az ország liberálisabb szellemű szabályozási hátteret valósított meg ezen a területen más európai országokhoz képest. Ugyanakkor azt már kiemelt veszélyforrásnak tekintik, ha a bódult személy jármű volánja mögé ül, ezért a bódult állapotban történő járművezetés Hollandiában is bűncselekménynek minősül.

Az eddigi eljárási gyakorlat alapján drog hatása alatti járművezetés gyanúja esetén először az érintett járművezető magatartásbeli és fizikai jellemzőit vizsgálták meg, mint például a leállítását megelőző vezetési stílusát, a tekintetét, beszédét, mozgását, reakcióját, pupillájának állapotát stb., - mindezt egy jól felépített és bevált mechanizmus szerint. Amennyiben az előzetes vizsgálatok alapján a bódult állapot fennállását valószínűsíteni lehetett, a rendőrség az érintettet vér- és vizeletvételre állította elő, és a minták laboratóriumi elemzését követően szakvélemény mondta ki a befolyásolt állapotot, vagy annak hiányát.

Az új módszer alapján az intézkedő rendőr már a leállítás helyszínén olyan gyorstesztet alkalmazhat, mely nyálminta alapján valószínűsíti az előzetes kábítószer (vagy hatásában azzal egyenértékű szer) fogyasztást, és az eredmény további vizsgálatok gyors elrendelésének alapja lehet. A nyálteszteket idén júliusban vezették be, és az eddigi tapasztalatok kedvezőek. A holland rendőri vezetés úgy véli, hogy eddig csak a „jéghegy csúcsát” érintették közúti ellenőrzéseikkel az utakon, míg a nyáltesztek alkalmazása – mintegy gyors előszűrő eszközként – jelentősen megnöveli az intézkedés alá vonható személyek számát, a pozitív találatok arányát, és ennek a prevenció oldaláról nézve is minden bizonnyal jelentős hatása lesz.

A nyáltesztek tehát a korábbiakban megszokott intézkedési gyakorlatot is megváltoztatják, ezért a közeli hónapokban 25 000 rendőrt képeznek ki a bódult állapotban történő járművezetők kiszűrésével, és az új vizsgálati módszer gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban.

Az elmúlt két évben az Egyesült Királyság, Franciaország és Írország vezetett be hasonló végrehajtási módszert a drog hatása alatti vezetés visszaszorítása érdekében, míg napjainkban Ausztria vizsgálja a közúti ellenőrzés keretében alkalmazható gyorsteszteket, azok különböző típusait, változatait, bekérve más országok tapasztalatait is.

 

(Fotó: ETSC) 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...