Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Télen, autópályán
2017-11-30 15:28 | GI
Megjelent az Autópálya kisokos, mely a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza az autópályán közlekedők részére, különös tekintettel téli időszakra.

Hazánk gyorsforgalmi úthálózata közel 1500 km hosszúságú, mely rendeltetése a gépjárműforgalom gyors közlekedésének biztosítása nagy távolságokon keresztül. Bár az autópályán való közlekedést tekinthetjük általában a legbiztonságosabbnak, a szabálytalan vezetésnek – főleg a nagy haladási sebesség miatt – kiemeltek a kockázatai. Ezen túl a téli közlekedésnek is megvannak a maga speciális ismérvei és követelményei, és a biztonság ehhez igazodó magatartást valamennyi járművezetőtől, aki a gyorsforgalmi utakat igénybe veszi.

A gyorsforgalmi utakon való biztonságos téli közlekedésben segít az ORFK-OBB kiadványa, a téli Autópálya kisokos.

A téli hónapokban kiemelt figyelmet kell fordítani a gépjármű felkészítésére, és főleg hosszabb utak megtétele előtt érdemes a járművet átnézetni, megvizsgáltatni. Elengedhetetlen az akkumulátor, világítás, fékrendszer, és a gumiabroncsok állapotának ellenőrzése, és ebben az időszakban nélkülözhetetlen kelléknek bizonyul a jól működő ablaktörlő, , a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő téli ablakmosó folyadék, vagy éppen a páramentesítő.

Télen mindenképpen számítsunk hosszabb menetidőre, lassúbb haladási sebességre, s tartsunk a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot. Kifejezetten ajánlott teli tankkal útnak indulni, s az előre nem látható kellemetlen eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, vastag téli ruházat, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.

A hideg idő beköszöntével, +7 fok alatt a téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, hiszen ezek az abroncsok az anyaguknak, kialakításuknak és szerkezetüknek megfelelően lényegesen nagyobb tapadási tényezővel rendelkeznek az egyéb abroncsokhoz képest. Tudni kell azonban, hogy a téli gumiabroncsok is öregednek, elfáradnak, így 3-4 szezon után már nem képesek azt a hatást nyújtani, amit a biztonság megkövetel.

Hasonlóan fontos kérdés az észlelhetőség biztosítása, amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet. Ilyenkor mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre! Ne feledjük: éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok esetén a járműből kiszállva a láthatósági mellény használatata kötelető!.

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a kedvezőtlenebb látási és útviszonyok viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva és lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Ha téli időszakban az autópályán közlekedik, feltétlenül tartsa meg az alábbi szabályokat:

-        Soha ne lépje túl a megengedett legnagyobb haladási sebességet!

-        Haladjon óvatosabban, mint más évszakokban, a jármű sebességét a forgalmi, időjárási és látási viszonyokhoz igazítsa!

-        Tartson jobbra, a KRESZ előírásoknak megfelelően!

-        Tartson megfelelő (télen általában nagyobb) követési távolságot!

-        Használja a tompított fényszórót!

-        Tartózkodjon a hirtelen fékezéstől, irányváltoztatástól!

-        Ha fáradt, tartson pihenőt!

-        A leállósávot csak vészhelyzetben használja, közlekedésre soha!

-        Ne forduljon meg, és ne tolasson!

-        Segítse a megkülönböztető jelzéseket használó járművek haladását!

-        Menet közben ne használjon kézben tartott mobiltelefont!

-        Használjon biztonsági övet, és gondoskodjon utasai biztonságáról is!

-        Rögzítse megfelelően a rakományát, a kalaptartón ne helyezzen el nehéz, ill. veszélyes tárgyakat!

-        Fokozottan figyeljen a le- és a felhajtóknál!

Az „Autópálya kisokos” az előzőeken túl egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.

A Téli Autópálya Kisokos megtekinthető és letölthető pdf formátumban

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...