Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Rénszarvascsengő app Finnországban
2017-11-28 21:46 | GI
A rénszarvasok elütések megelőzése érdekében okostelefon alkalmazást fejlesztettek ki, mely néhány hete érhető el a skandináv országban.

Finnország északi része, Lappföld a rénszarvasok hazája. Lappföld a skandináv ország területének mintegy 36%-át teszi ki. Itt a rénszarvasokat számos helyen tenyésztik, de a vadállatok a szabadban is előfordulnak, és megjelenésük jelentős kockázatokat jelent az arra közlekedők részére. Baleseti szempontból különösen veszélyesnek számít a Lappföld közepén észak-déli irányba húzódó „gerincút”, ennek a főútvonalnak a hossza 750 km.

A főútvonal környezetében mintegy 120 000 gépjárművet tartanak nyilván, ezzel szemben a rénszarvasok száma eléri a 300 000-et. (erre a külföldi tranzitforgalom igen gyér, az ide látogatók többnyire repülővel, vagy vonattal érkeznek). Ezek az állatok szelídek bár, de figyelmetlenek, mindenféle veszélyérzet nélkül haladnak ki az úttestre még akkor is, ha ott forgalom halad.

A rénszarvasok elütésének kockázata ezáltal valós veszélyt jelent a Lappföldön autózók számára. Ennek mértékét az is jelzi, hogy a korábbi évek átlagában mintegy 4 000 rénszarvas elütéses balesetet jelentettek be a hatóságokhoz és a biztosítókhoz. Ezeknek a baleseteknek a többsége a jármű és a járművezető részéről anyagi kárral, illetve könnyű sérüléssel jár, ugyanakkor sajnálatos módon évről évre súlyos sérülések, és halálos tragédiák is előfordulnak. Utóbbiak főleg akkor, ha a rénszarvas elütésének elkerülése érdekében a jármű az útról lehalad, vagy az elütött állat a szélvédőt áttörve az utastérbe csapódik be.

2015-ben a Lappföldi Központ Gazdaságfejlesztési Központja egy okostelefon alkalmazás kifejlesztését határozta el, mely valós idejű figyelmeztetést ad mindazon autósok részére, akik az alkalmazást letöltik. Az alkalmazás egy kellemes csengőhangot szólaltat meg, ha az autós olyan hely felé halad, ahol nemrég rénszarvast, vagy rénszarvasokat észleltek. (Az alkotók szerint olyan ez a lágy hang, mintha a Mikulás – finnül Joulupukki - Rudolf nevű rénszarvasának csengője szólalna meg). Ezen túl a térképen az aktuális rénszarvas veszélyes helyek is megjeleníthetők.

A rénszarvas figyelmeztető rendszerben eddig több mint 1 800 hivatásos járművezető regisztrált (és a számuk napról napra nő), közöttük tehergépkocsi vezetők, autóbusz vezetők taxisok, mentősök és mások, akik nap mint nap a lappföldi utakon közlekednek, és vállalták, hogy a rénszarvasok mozgásáról, közutak környékén való megjelenéséről valós idejű jelzést küldenek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az applikációt használva a rögzített mobiltelefon képernyőjének közepén egy nagy zöld gomb helyezkedik el, és rénszarvas veszély észlelésekor a gombot megnyomva az piros jelzésre vált át. Abban a pillanatban az alkalmazást használó összes jármű vezetője azonnal értesítést kap a veszélyről, annak pontos helyéről, az észlelés idejéről, hiszen a saját okostelefonján – vagy GPS készülékén – a rénszarvas kontúrja piros színnel jelenik meg. A gombnyomás után a veszélyt egy órán át jeleníti meg a rendszer, utána az adott jel automatikusan törlődik – kivéve, ha idő közben más is megerősíti a veszély fennállását.

Ahti Lahtela, az alkalmazást kifejlesztő Paikkatieto Online Oy ügyvezető igazgatója szerint a „Porokello” (magyarul: „Szarvascsengő”) alkalmazás eddig igen nagy sikert aratott, és több mint 30 000-en telepítették saját készülékeikre. A rendszer napi szinten 50-1 000 rénszarvas riasztást ad le a járművezetők részére, és bár Lappföldön minden egyes nap lehet rénszarvasokkal találkozni az utakon, vagy annak környezetében, a „Porokello” alkalmazást használó gépjárművek közül még senki nem ütött el vadállatot.

A rendszer tesztelése előtti időszakban, 2016-ban összesen 3 470 rénszarvas baleset volt, míg 2015-ben 4 308. A cél a rénszarvas balesetek számának felére csökkentése 2020-ig, ezáltal a közúti közlekedésbiztonság javítása. A finn rendőrség országos közúti biztonsági díját 2017-ben a rénszarvas veszélyt előjelző alkalmazásnak ítélték oda.

Bár az alkalmazás jelenleg csak Finnországban érhető el és alkalmazható, ám az alkotók szerint a szomszédos skandináv térségekben, Észak-Norvégiában és Észak-Svédországban is hasonlóan hasznos lehet „Porokello”, és minden bizonnyal ott is a közúti közlekedésbiztonság javulását érheti el. Az alkalmazás a Google Play és az App Store alkalmazásokkal egyaránt letölthető, és a program az okostelefonok mellett több GPS készüléken is futtatható.

A Porokello bemutató rövidfilmjét megtekintheti a következő linken:

https://www.youtube.com/watch?v=hjlHeqcEzNU

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...