Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Cél: a láthatóság fokozása
2017-11-26 11:20 | GI
Új kampányelemeket is tartalmaz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szervezett láthatósági kampány.

Az őszi évszakváltozás jelentős negatív hatást gyakorol a mindennapok közlekedésére. A tapasztalatok szerint a romló időjárási, látási és útviszonyok miatt nagyobb mértékben emelkedik a balesetek, ezen belül is a gyalogos és kerékpáros elütések száma. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az elmúlt években megyei „Láthatósági kampány”-t szervezett, ahol a szervezők középpontba kívánták állítani a láthatóság fontosságát.Ebben az évben november 20-30. között hirdették meg a megye területére kiterjedő láthatósági közlekedésbiztonsági kampányt, szakítva a korábbi évek hagyományával.

A cél továbbra is azoknak a közlekedési baleseteknek a megelőzése, melyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válhatnak áldozattá. Ennek érdekében a fenti időszakban figyelemfelhívó ellenőrzéseket tartanak valamennyi rendőrkapitányság illetékességi területén, ahol az előre meghatározott időpontokban és helyeken (úton, kerékpárúton, valamint kijelölt gyalogos-átkelőhelynél) az ellenőrzéskor a rendőr láthatósági mellényt, fényvisszaverő eszközöket, illetve kerékpár lámpát ad át az ilyen eszközökkel nem rendelkező kerékpárosoknak és gyalogosoknak.  

A kampány kiegészül öt látványelem kihelyezésével, amely tovább hangsúlyozza a láthatóság fontosságát. Az öt helyszín kiválasztásakor figyelembe lett véve, hogy hol az átlagoshoz képest hol magasabb a kerékpárral közlekedők aránya, illetve az év eddig eltelt időszakában hol volt kiemelkedő a gyalogos és kerékpáros balesetek száma. Ez alapján a látványelemek kihelyezésének helyszínei az alábbiak: Edelény, Encs, Kazincbarcika, Ózd és Tiszaújváros városa, illetve illetékességi területe. Az adott helyszíneken belüli konkrét helyek kiválasztása a rendőrkapitányságok elképzelése alapján történik, melyek egyeztetésre kerülnek az illetékes önkormányzattal.

A kampány sajtótájékoztatóval indult 2017. november 20-án, Kazincbarcikán.  A teljes időszak alatt elsődleges feladatnak minősül a figyelemfelhívó propaganda tevékenység a médián keresztül a „Láthatósági kampány”-ról, hangsúlyozva a világítási szabályok betartását és a fényvisszaverő eszközök/ruházat viselésének fontosságát.

A fentieken túlmenően a szervezők szeretnék elérni, hogy lehetőleg minden szolgálati gépjárműben legyenek láthatósági mellények, melyeket szükség esetén a „rászoruló közlekedőknek” át lehessen adni. A közterületen szolgálatot teljesítő állomány arra törekszik - a megváltozott látási körülmények miatt -, hogy lehetőség szerint a „vakon közlekedő autók”-at minden esetben megállítsák. A megállítás nem feltétlenül jár szankció alkalmazásával, hiszen itt is a figyelem felhívás, a felvilágosítás és a megelőzés kerül előtérbe, mely a fokozatosság elvének is eleget tesz. 


  • Új autókat kapnak a...

    Az Egyesült Államok rendőrautóinak közel kétharmadát a Ford szállítja, aki most a klasszikus modellek helyett SUV-ba ültetné át a...  >>

  • Vigyázunk a...

    Egy héten belül két idős gyalogos vesztette életét közlekedési balesetben....  >>

  • Havazásra...

    Kedd este és szerdán újabb jelentősebb hóesésre és így télies útviszonyokra számíthatnak a...  >>