Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Közúti Áldozatok Világnapja 2017
2017-11-16 18:07 | GI
November 19-én a baleseti áldozatokra emlékeznek valamennyi kontinensen.

2017-ben november 19-ére hirdették meg a The World Day of Remembrance for Road Traffic Victims-t (röviden: WDR), azaz Közúti Közlekedési Áldozatokra Emlékezés Világnapját. Ezen a vasárnapon az egész világ azokra a személyekre fognak emlékezni, akik közúti közlekedési balesetben vesztették életüket: teljesen értelmetlenül, és az esetek többségében megelőzhető módon.

Öt kontinensen kerülnek a figyelem középpontjába a közúti halálos áldozatok milliói, akik az adott napon még épségben és egészségesen indultak útnak, de úti céljukhoz már soha nem érkeztek meg. A közúti tragédiák világszerte a legnehezebben feldolgozható események közé tartoznak, amelyre a családtagoknak, barátoknak, rokonoknak és munkatársaknak egészen egyszerűen nincs lehetőségük felkészülni. Az elhunytak elköszönés és búcsú nélkül távoznak el, helyrehozhatatlan űrt hagyva maguk után. És ha lehet valamiként súlyozni ezeket a tragédiákat, akkor bizonyára sokan egyetértenek azzal, hogy a gyermekeket érintő halálos baleseteknél megrázóbbat elképzelni aligha lehet.

A WDR egyrészt a halálos áldozatokra való emlékezés napja. Ugyanakkor meg kell emlékezni a balesetek egészen más jellegű résztvevőiről is, akik áldozatos munkájukkal igyekeznek véghezvinni a csaknem lehetetlent, illetve közreműködnek a közúti balesetekkel kapcsolatos eljárásokban. Köszönet illeti tehát a sürgősségi szolgálatokat, a mentőket, a károk elhárításában és a helyszíni eljárásokban résztvevőket, hatóságokat és magánszemélyeket egyaránt.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL – melynek 2004. óta a magyar rendőrség is tagja – támogatja az Emlékezés Világnapját, továbbá szoros kapcsolatot tart fenn a WDR-t szervező Közúti Közlekedési Áldozatok Európai Szövetségével, a FEVR-rel.

A szervezők nevében arra kérjük Önt is, hogy november 19-én szenteljen egy pillanatot a közúti baleseti áldozatok emlékének, megemlékezve azokról az emberekről (gyermekekről, szülőkről, nagyszülőkről, barátokról, kollégákról, ismerősökről stb.). akiket egy baleset - egy ütközés, vagy elütés - örökre elválasztott a szeretteitől. Gondoljon arra is, hogy a közúti közlekedés elválaszthatatlan része mindennapjaink életének, ugyanakkor egyike a létező legnagyobb veszélyforrásoknak, amikor egy látszólag apró – vagy inkább annak vélt - hiba visszavonhatatlan tragédiák forrása lehet.

És ne feledjük el azt sem, hogy a közúti balesetek – néhány kivételtől eltekintve – emberi hibára vezethetők vissza, mely egyben azt is jelenti, hogy a balesetek, a sérülések és a halálesetek szabálytisztelő magatartással (figyelmességgel, a KRESZ szabályok megtartásával, az út, látási és időjárási viszonyokhoz igazodó vezetési stílussal, defenzív vezetéssel, a jármű műszaki állapotára való odafigyeléssel stb.) megelőzhetők!

A WDR saját internetes elérhetőséggel is rendelkezik, melyet megtekinthet a következő elérési címen:

 

https://worlddayofremembrance.org/ 


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>