Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Mobilhasználatra figyelmeztet!
2017-11-16 13:44 | GI
Új mobiltelefon használatot felismerő és figyelmeztető rendszer kezdte meg működését az Egyesült Királyságban.

A mobiltelefon használat egyike a leggyakoribb közúti közlekedési szabályszegéseknek, melyeket a járművezetők elkövetnek. Márpedig a telefonálás, vagy az okostelefonok valamely alkalmazásának használata (sms írás, közösségi háló látogatás, képek nézegetése stb.), akár hosszú másodpercekre is elvonhatja a járművezető figyelmét, mialatt a jármű „vakon”, mindenféle kontroll nélkül, változatlan sebességgel halad előre. A figyelemelvonás rendkívüli veszélyekkel, kockázatokkal járhat, ezért nem véletlen, hogy a telefonhasználat az úgynevezett „csendes közúti gyilkosok” egyik legfőbb megtestesítője.

A jogellenes telefonhasználat az Egyesült Királyságban is jelentős közlekedésbiztonsági probléma, mellyel szemben a jogalkotók szabályozási eszközökkel, a különböző hatóságok pedig az ellenőrzés és a megelőzés (felvilágosítás és meggyőzés stb.) eszközeivel küzdenek. A jogellenes mobiltelefon használathoz kötődő balesetek, a személyi sérüléses és halálozások megelőzése érdekében idén októberben az Egyesült Királyságban innovatív módszert vezettek be. Ennek lényege egy új, a mobiltelefon használatát felderítő és annak jogellenességére figyelmeztető előjelző rendszer.

 

Az úgynevezett „mobiltelefon használatot felderítő és figyelmeztető rendszert” október elején mutatták be a TISPOL manchaster-i konferenciáján, majd ezt követően az első eszköz meg is kezdte a működését. A rendszer olyan érzékelőt tartalmaz, amely az aktív telefonhasználathoz kötődő 2G, 3G és 4G jeleket egyaránt képes felismerni, és ebben az esetben a LED kijelzőn figyelmeztető jelzést küld az érintett jármű felé (a jelzés világos piros körben lévő, és piros átlóval áthúzott, fehér fénnyel megvilágított mobiltelefon ikonját mutatja). A technológia a Bluetooth használatát is érzékeli, ebben az esetben azonban nem indítja el a figyelmeztető jelet.

 

Az új mobiltelefon használatot felderítő és figyelmeztető rendszer tisztán a balesetek megelőzéséről, a prevencióról, a szabályszegők figyelmének felhívásáról szól, és az első rendszer abban a tekintetben, mely a mobiltelefon jogellenes használata közvetlen kapcsolatot tart fenn az elkövetővel, a járművezetővel.

A rendszer jelenleg nincs összekapcsolva a végrehajtással, azaz a mobiltelefon használattal kapcsolatos szabályszegést szankció nem követi (ugyanakkor a berendezés használata elviekben nem zárja ki a jövőbeni egyidejű hatósági ellenőrzés megvalósítását, de jelenleg erről még nincs szó, a rendszer tisztán preventív célzatú).

Az innovatív technikai megoldás nehezen tudja megkülönböztetni a gépkocsiban ülő egyes mobiltelefon használókat. Ezt a megvalósítók természetesen már a tervezés fázisában is tudták, hiszen a LED kijelző aktiválását utas általi mobilhasználat is okozhatja. Ugyanakkor a közutakon szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az aktiválások túlnyomó többsége a járművezetőkhöz kötődik.

(Bár abban sem lát senki problémát, illetve kivetnivalót, ha a közúti járművek vezetői haladásuk során találkoznak egy-egy ilyen figyelmeztető jelzéssel, mert ez is alapvetően a prevenciót szolgálja, s része az oktatási üzenetnek.).

A rendszer kifejlesztésében közreműködött Dr. Helen Wells (a Keele Egyetem közúti közlekedési bűncselekményekkel és közúti közlekedési szabályszegésekkel foglalkozó kriminológusa), míg a megvalósítás és a gyártás a Westcotec céghez fűződik. A TISPOL konferencián az új rendszer iránti érdeklődés jelentős volt. Az első berendezés Norfolkba került, de számos más brit rendőri egység is érdeklődést mutatott a rendszer iránt, illetve azzal kapcsolatban székhelyeiken bemutatót kért. Ezen túl külföldről is érkeztek megkeresések a mobiltelefon használatot felderítő és figyelmeztető rendszer esetleges jövőbeni alkalmazása érdekében, többek között Belgiumból, Finnországból, Litvániából, Új-Zélandból, valamint az Egyesült Államokból.

 

 

(A fényképen a Keele Egyetem részéről dr. Helen Wells, valamint a gyártó Westcotec részéről Chris Spinks látható az első legyártott berendezés előtt). 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...