Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Esős sebességhatárok Németországban?
2017-11-14 08:05 | GI
A VCD Bundesverband szerint csökkentett sebességhatárokat kell előírni a német KRESZ által, amennyiben esik az eső.

Érdekes, a közúti közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal összefüggő javaslatok és vélemények olvashatók a német VCD Bundesverband honlapján és közösségi felületén. A berlini székhelyű, 1986-ban alapított, önmagát az egyetlen ökologikus német közlekedési klubnak tartó VCD napjainkban többek között a kerékpározás szerepének hangsúlyozása mellett tör lándzsát, és annak az emberi életet meghosszabbító hatását hangsúlyozza, továbbá csökkentett sebességhatárokat javasol bevezetni, amennyiben esik az eső. A megfogalmazott javaslataikkal kapcsolatban az olvasók/látogatók véleményére, érveire és ellenérveire is kíváncsiak, ezért azoknak helyet adtak.

Köztudott, hogy amikor esik az eső, a biztonságos közlekedést alapjaiban befolyásoló út- és látási viszonyok kedvezőtlen változáson mennek keresztül. A szélvédőre hulló csapadék miatt korlátozottá válik a látás, bepárosodhat az ablak, és a haladó járművek által keltett „vízfüggöny” is nehezen átláthatóvá teszi a környezetünket, (mindezek orvoslására ablaktörlőt kell használni és belső páramentesítést kell alkalmazni). Esőben nem csak a látási viszonyok korlátozódnak. Az úttest felülete ilyenkor csúszóssá válik – különösen az esőzés első szakaszában, amikor a poros felület nedvessé válik – míg a nagy esőzés következtében azokon a helyeken, ahol a víz megáll a burkolaton, a nem kívánatos aquaplaning, azaz vízenfutás jelensége is kialakulhat.

A fenti nagy kockázatú jelenségek, és a kapcsolódó balesetek, sérülések és tragédiák megelőzése érdekében a VCD Bundesverband azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy az StVO-ban (német KRESZ-ben) eltérő maximális sebességhatárt kellene meghatározni, amennyiben esik az eső.

A javaslat szerint esőben lakott területen belül 50 km/h helyett 30 km/h-val, lakott területen kívül 100 km/h helyett 90 km/h-val, míg autópályán – azokon a szakaszokon, ahol nincs érvényben sebességkorlátozás – legfeljebb 120 km/h-val lehessen személygépkocsival közlekedni.

 

A megfogalmazott javaslatokat képi kampányelemekkel is népszerűsítik a „Langsam, aber sicher!” („Lassan, de biztosan!”) megnevezésű közlekedésbiztonsági kampány keretében.  


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>